szerző:
MTI/hvg.hu

Több mint 1500 műtárgy került elő a szeptemberben teljesen kiégett brazil Nemzeti Múzeum romjai közül.

A hírt hétfőn jelentették be a múzeum kutatói. A brazil Nemzeti Múzeum szeptember 2-án porrá égett, és a világ egyik legrégebben működő múzeumának 20 millió darabból álló hatalmas gyűjteménye szinte teljesen elpusztult a lángokban.

Az épen maradt vagy restaurálható műkincsek felkutatása hosszú időt vesz igénybe. "A munkát nagyon óvatosan, türelmesen kell végezni" – mondta el Alexander Kellner, a múzeum igazgatója.

Az eddig megtalált darabok között szerepel több brazíliai indián nyíl, egy perui váza és egy prekolumbiánus temetési urna.

A kutatók októberben a 11 500 évvel ezelőtt élt Luzia néven ismert női fosszilis koponya darabjait is megtalálták. Luzia volt az egyik legnépszerűbb látványosság a múzeumban.

A Brazíliában talált legrégebbi, újkőkorszaki emberi maradványokra 1970-ben bukkant egy francia–brazil expedíció Minas Gerais szövetségi állam területén. A felfedezés révén megváltozott a tudósok véleménye az amerikai kontinens benépesüléséről, a szénizotópos kormeghatározás ugyanis kimutatta, hogy az ember az addig véltnél sokkal korábban jelen volt már a kontinensen. A Manchesteri Egyetem kutatói elkészítették arcának digitális rekonstrukcióját, és Luzia szobrát is, ez azonban megsemmisült a tűzben.

A német kormány eddig több mint 200 ezer dollárt (57 millió forintot) adományozott a kincsek megmentéséhez szükséges eszközökre, de a munka előrehaladtával szükség szerint összesen 1,3 millió dollárral (370 millió forinttal) támogatja a restaurálást és felújítást – mondta Klaus Zillikens riói német konzul.

A hatóságok továbbra is adósak a magyarázattal, hogy mi okozta a tüzet, de Brazíliában sokan vélik szimbolikusnak a történteket, az egymást követő kormányok hanyagsága és az intézmények ebből fakadó alulfinanszírozottsága miatt.

A múzeumi szakemberek szerint az épületből számos fontos biztonsági felszerelés hiányzott, és köztudott volt, hogy tűzveszélyes.

A katasztrófa óta jelentős nemzetközi támogatás érkezett a múzeum megmentésére, mások mellett az UNESCO szakemberei is a helyszínen jártak és felajánlották segítségüket a helyreállításban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kihallgatták a férfit, aki szidta az Echo TV stábját

Kihallgatták a férfit, aki szidta az Echo TV stábját

A jeges víz is segít: győzni kell a kéziseknek Tunézia ellen

A jeges víz is segít: győzni kell a kéziseknek Tunézia ellen

64 magos processzort ad ki a Huawei, csak úgy emlegetik: szuperchip

64 magos processzort ad ki a Huawei, csak úgy emlegetik: szuperchip

Már négy halálos áldozata van az M3-ason történt balesetnek

Már négy halálos áldozata van az M3-ason történt balesetnek

Szlovéniában terjeszkedne az OTP

Szlovéniában terjeszkedne az OTP

A legjobb nyolcba jutottak Babosék Melbourne-ben

A legjobb nyolcba jutottak Babosék Melbourne-ben