Tóta W. Árpád
Tóta W. Árpád

Ünnepeljük méltón a Kínai Kommunista Párt és a KDNP örök barátságát!

Mao Ce-tung egyik magvas gondolata szerint nyitott tenyérrel nem lehet markolni. (Idézi Efrájim Kishon; bizony isten nincs a vörös könyv a polcomon.) A Nagy Kormányos nem bonyolult elméletekkel írta be magát a kultúrtörténetbe, hanem egyszerű, örök érvényű felismerések költői megfogalmazásával. Ebben a kínai kommunisták utóbb is erősek voltak, lásd később Teng macskáit.

Mao lírájából a legismertebb, amikor azt mondja a kínai szocialista társadalom sokszínűségét óhajtva, hogy virágozzék száz virág. Ezt sem kell magyarázni szinte senkinek, a főtitkár arra utalt, hogy nem egyetlen igazságot ismer az ő felvilágosult társadalmuk, hanem élénk vitákban, egymás mellett szárba szökkenő ötletek szövedékéből áll.

©

Azért mondom, hogy szinte mindenki érti, mert meglepő módon Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vette elő ezt a fordulatot, a kultúrharcról értekezve. Mint fogalmazott, ők „nem azt mondják, hogy ne virágozzék minden virág, hanem hogy minden virág a népakaratnak és a nemzet érdekeinek megfelelően virágozzék”.

Sebaj. Egy másik híres gondolkodó arra int, hogy ha csak egy bárány elbitangol, azt is meg kell menteni. Attól, hogy valaki pillanatnyilag nem bír egy harmadikos gyerek szövegértelmezési képességével, még pótolhatja. Ültessük tehát térdünkre a kis Zsoltit, paskoljuk meg arcocskáját a nemzet érdekeinek megfelelően, és kezdjük a kályhától.

Tudod, Zsolt, Mao bácsi ezt úgy értette, hogy virágozzék százféle virág. Egy tarkabarka rétet képzelt el, nem pedig egy krumpliföldet, ahonnan buta bunkók csizmával rugdossák ki a rózsákat, pitypangokat és még az édesburgonyát is.

Gondold csak végig! Ha minden virág előbújhat, akkor ott lesz a szivárvány minden színe, buja levélformák, különböző erezetek, hamvas pihék és szigorú tövisek egyaránt. Ebben az a jó egyébként, hogy mindenki megtalálhatja a neki tetszőt.

De mi történik velük, ha parancsba kapják, hogy eztán a népakarattal összhangban kellene nekik virágozni? Hogyan növesszen az ibolya ilyen fejet, mint a tiéd, és főleg ki porozná be szegényt utána? Hogy néz ki az a rét, ahol minden egyes virág a népakaratnak és a nemzet érdekének megfelelően virágzik? Egyáltalán hogyan számoljuk a népakaratot? Összeadjuk a színeket, átlagolunk, és akkor kijön a szürke?

Akar-e a nép egyáltalán virágot? Rajta, konzultáljuk csak meg vele! Milyen növényt vett ön legutóbb? Dáliát? Harangvirágot? Nem, a népakarat átlaga szerint a krumpli a legnépszerűbb. Virágokra nincs is tehát szükség, sőt csak elterelik a figyelmet a bohóc színükkel meg illatukkal a krumpliról, meg rólad, Zsolti.

Mao költői képe dallamos, de van mélysége. Az a kis növény olyan virágot hoz, amilyet a magja diktál neki, ösztönből, szabadon, saját forrásból alkot. Nem tud vigyázzba állni, sem széklábat teremni, akármennyire is az volna a nemzet érdeke pillanatnyilag.

További probléma ezzel az irányított virágzással, hogy mégis ki dönti el, mi a nemzet érdeke. Hű, de somolyog! Te szeretnéd eldönteni, hát persze! Jaj, te kis kófic. Hát nem arról beszélünk épp, hogy az írástudatlan kínai parasztoknak szánt szóvirágot se sikerült megfejtened? Szegénykém. Ma egy gimnáziumi felvételi is magas lenne ennyi ésszel, de azért a népakarat, az te lennél?

Azt most hagyjuk is, hogy a választók egyharmadának akaratából hogyan lett kétharmad, mostanra meg már kizárólagos igazság. De hogy a KDNP mekkora hányadot képvisel abból a népből, az azért villanjon már be ilyenkor! A kullancsnak attól még nem nő agancsa meg gerince, hogy befúrja magát egy rénszarvasba.

Semjén Zsolt
©

Hagyd a virágokat, Zsolt. Azok neked nem fognak engedelmeskedni. Ültess inkább krumplit. Azok sem egyformák, de a virágjuk igen. És amikor végigtekintesz a krumpliföldeden, otthon érzed majd magad. Egyik se lesz illatosabb nálad, se sokkal szebb. És ha akkor azt mondod, virágozzék száz krumpli, abban nem lesz félreértés, sem képzavar, te pedig sokkal tájba illőbb leszel ott, mint most a porcelánboltban.

Mao részéről amúgy múló hóbort, illetve csapda volt ez a százvirágosdi. Hamarosan visszatért ahhoz az elvhez, hogy inkább rohadjon meg kilencvenkilenc, és legyen ő az egyetlen virág egész Kínában. Néhány évvel később már a népi demokratikus diktatúráról értekezett, háta mögött kilencvenkilencezer büntetőtáborba zárt másvirággal.

Aztán jött Teng a macskákkal, amelyek tulajdonképpen a virágoktól származtak. Mindegy, milyen színű, ha megfogja az egeret – mondta a következő főtitkár, és nem, Zsolt, nem tette hozzá, hogy a népakaratnak megfelelő színű macskákra gondol.

Én megpróbáltam. A már idézett másik nagy bölcselő, Mao előtt kétezer évvel arra buzdított, segítsük az elesetteket és a fogyatékkal élőket. Ezeken a nemes elveken nyugszik ma a civilizáció, amelyben valóban virágzik száz virág. Azoknak is, akik el se tudnak számolni százig.

Ő már sokkal messzebb van a KDNP-től, mint a Kínai Kommunista Párt. De hát kinek a pap, kinek Mao Ce-tung. Virágozzék, ki milyen szagút tud.

TÓTA W. ÁRPÁD

a HVG munkatársa

A cikk a HVG 2018/46. lapszámában jelent meg.

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ha hegyet nem is, de sípályát hoztak Szegedre

Ha hegyet nem is, de sípályát hoztak Szegedre

Olyan a Ferrari 2019-es naptára, hogy autóillata és motorhangja van

Olyan a Ferrari 2019-es naptára, hogy autóillata és motorhangja van

Simonka György „társainak” fejét is követelik Békés megyében, nehogy újabb milliárdokról dönthessenek

Simonka György „társainak” fejét is követelik Békés megyében, nehogy újabb milliárdokról dönthessenek

Elképesztő: Roger Waters nyomására bojkottálja Izraelt egy zenekar

Elképesztő: Roger Waters nyomására bojkottálja Izraelt egy zenekar

A Chelsea lenullázta Guardioláékat

A Chelsea lenullázta Guardioláékat

Lavina Romániában: meghalt egy túrázó

Lavina Romániában: meghalt egy túrázó