szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A táncdaléneklés honi királya, aki mai celebvilágban is megtalálja helyét. Több mint 60 éve lépett először színpadra, de ma is tömegek járnak a koncertjeire. Még a Sziget-közönség is oda van érte. Nyolc évtized, nyolc dal - tudja folytatni a szövegeket?

Nehéz megfejteni azt a jelenséget, amikor egy teljesen műfajidegen koncert robban be a Szigeten. Aki járt korábban a táncdalfesztivál sátrakban, tanúsíthatja, hogy a legzavarbaejtőbb és egyben legforróbb koncerteket nagyszüleink kedvencei adták ott. És ezek közül is kiemelkedett mindig a Korda György-Balázs Klári-buli. Annyi sírva-nevetős-pogozó punkot sehol nem lehet látni, mint a házaspár előadásain, ahol NAGY-SZÍN-PAD kántálással nyilvánított véleményt a közönség egy-egy jó kis „Ma-mma-mma, ma-mmaria maaa” után. A sztárpár komolyan is vette a felszólítást, mint mondták néhány éve egy ilyenen, ha meghívják őket, oda is elmennek. Erre nem került sor.

Ezekben persze benne van a „már olyan rossz, hogy jó”-effektus is, illetve, hogy szürreális élmény egy fiataloknak szóló fesztiválon belefutni ilyen fellépőkbe, de akkor is. Kordáék tudnak valamit.

Korda György először 1958-ban lépett színpadra, a hatvanas évek elején már az ország egyik legnépszerűbb énekese volt és azóta is a pályán maradt. 2004-ben platinalemezt kapott a 4 milliomodik (!) eladott albuma után.

Számos albuma mellett filmekben is szerepelt: láthattuk Herendi Gábor Magyar vándor című mozijában, Sas Tamás Szinglik éjszakája című filmjében, 2017-ben pedig a Csupó Gábor rendezte Pappa piában.

Kártyaszenvedélye legendás, a hatvanas években elsősorban ultizott, majd a hetvenes évek elején megtanult pókerezni, és azóta is profi szinten űzi, olyannyira, hogy 2004-től a Sport TV-n pókermérkőzéseket közvetít sportriportertől szokatlan átéléssel. 2006-ban a Sportcsillagok Gálaestjén különdíjat kapott mint a póker televíziós szakkommentátora.

A népszerű énekes jó befektető és üzletember is, az 1990-es évek közepétől szállodát is üzemeltet Budapesten.

A Korda-slágereket az is ismeri, aki ezt nem is tudja magáról, volt idő, amikor állandóan ezeket hallhattuk a rádióban, tévében. Az Önök kérték típusú műsorok állandó szereplőpje.

De biztos, hogy ismerjük a dalait? Próbálja ki, tudja-e folytatni a dalok szövegeit (és semmiképp ne gondoljon bele a szövegek minőségébe)!

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Matolcsy György a privatizáció zavarosában - Egy gyűjtő arcképcsarnokából, 3.rész

Matolcsy György a privatizáció zavarosában - Egy gyűjtő arcképcsarnokából, 3.rész

Hamilton győzelmével ért véget a rémisztő balesettel induló Bahreini Nagydíj

Hamilton győzelmével ért véget a rémisztő balesettel induló Bahreini Nagydíj

Vizsgálja a rendőrség, hogy köze volt-e az orvosának Maradona halálához

Vizsgálja a rendőrség, hogy köze volt-e az orvosának Maradona halálához