szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Louvre látogatórekordot döntött, és a múzeum szerint ez részben Beyoncé és Jay-Z közös videoklipjének köszönhető.

A párizsi Louvre csütörtökön árulta el, hogy 2018-ban ismét rekordot döntött a múzeum: soha nem volt még annyi látogatója, mint tavaly összesen. 10,2 millió ember volt kíváncsi a Louvre-ban őrzött műkincsekre, ez 25 százalékkal magasabb látogatószámot jelent a 2017-es évhez képest, és félmillióval több látogatót az eddig rekordtartónak számító 2012-höz viszonyítva. Nem mellesleg soha nem keresett fel még ennyi ember ennyi idő alatt egyetlen múzeumot sem a világon.

A múzeum által kiadott sajtóközlemény szerint a látogatói csúcs megdöntése több tényezőnek is köszönhető, például hatalmas sikere volt tavaly a Delacroix (1798–1863) című kiállításnak, amely önmagában is rekordszámú embert vonzott a Louvre falai közé. Az sem elhanyagolható szempont, hogy 2018-ban - a terrortámadásoktól való félelmek csillapodása következtében - több turista járt Párizsban, mint két évvel ezelőtt. Mindezek mellett - hangsúlyozza a közlemény - egy videoklip megjelenése is közrejátszott a világ leglátogatottabb múzeumának népszerűsítésében.

Beyoncé és Jay-Z Apes**t című közös száma tavaly júniusban jött ki, a klipje pedig egészében az éjszakai Louvre-ban játszódik. A video a múzeum legnagyobb értékű alkotásait mutatja meg, úgy mint Leonardo da Vinci Mona Lisáját, Théodore Géricault a Medúza tutaja című festményét vagy Jacques-Louis David Madame Récamier portréját.

A Louvre szerint "nincs kétség afelől, hogy a videó azonnali terjedése, az, hogy mémek és GIF-ek születtek belőle a közösségi médiában" segített bevonzani a fiatalokat az intézménybe. Még egy olyan tárlatvezetést is programra tűztek, amely az Apes**tben látható helyszíneken, múzeumtermeken vezet végig. 2018-ban a Louvre látogatóinak több mint a fele 30 év alatti volt, és körülbelül az egyötöde még nem töltötte be a 18-at.  

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!