szerző:
hvg.hu

Forrest Gump a filmben ugyan elmeséli, kiről kapta a nevét, de erre Hardy vagy nem emlékezett, vagy nem érdekli.

Pár napja felröppent a hír, hogy Tom Hardy, akit legutóbb a Venomban láthattunk és felesége, Charlotte Riley újszülött fiukat Forrestnek nevezték el. A Sun egy névtelen forrást idéz:

Tom mindig nagyon inspirálónak és szórakoztatónak találta a Forrest Gumpot, és úgy érezte, ez a név megfelelő lesz.

Valószínűleg senkinek nem kell bemutatni az ikonikus karaktert, akit Tom Hanks játszott az 1994-es, Oscar-díjas filmben. Forrest Gump a maga kedves egyszerűségével és töretlen optimizmusával példa és rajongás tárgya lett szerte a világon.

Csakhogy van egy kis szépséghibája a dolognak.

Robert Zemeckis filmjében Gump elmagyarázza, hogy az anyja egy távoli rokonuk után nevezte el őt – mégpedig Nathan Bedford Forrestről. Aki a rokonságon túl a Ku Klux Klán egyik alapítója és a polgárháború Konföderációs tábornoka volt. Gump magyarázata szerint az anyja azért adta neki ezt a nevet, hogy emlékeztesse őt, néha mind csinálunk dolgokat, amiknek semmi értelme.

Nathan Bedford Forrest egyébként tényleg déli tábornok és elismert stratéga volt, továbbá az első években a KKK egyik tagja. Egy évig területi vezetőként, úgynevezett Nagy Sárkányként is tevékenykedett, de időközben kiábrándult a Klánból és a fehér felsőbbrendűséget hirdető csoportokból. Megpróbálta feloszlatni a Klánt, és elrendelte, hogy semmisítsék meg a fehér ruháikat.

©

Forrest nyilvánosan is eltávolodott a Klántól, a 1874-re a fekete közösség védelmezője lett, mikor négy fekete férfit letartóztattak, mert megvédték magukat egy lincselő tömegtől, ami megtámadta őket. Forrest ezután azt írta Tennessee kormányzójának, John C. Brownnak, hogy “le kell számolni a fehér martalócokkal, akik szégyent hoznak a fajukra azzal, hogy gyáván feketéket gyilkolnak”.

Forrest tehát elég ellentmondásos történelmi figura, és a Forrest Gump-film nem is tárgyalja hosszasan az életét, sem azt a szakaszt, mikor eltávolodott a Klántól. A Twitteren mindenesetre már megjelentek azok a hangok, amik azt firtatják, miért nem szólt valaki Tom Hardyéknak, hogy mi a probléma azzal, ha Forrest Gumpról nevezik el a gyereküket.

(Indy100)

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hat hónap kényszerszünet után győzelemmel tért vissza a magyar atlétika csillaga

Hat hónap kényszerszünet után győzelemmel tért vissza a magyar atlétika csillaga

Nagy Blanka nem bánt meg semmit

Nagy Blanka nem bánt meg semmit

A XX. kerület sem kér a túlóratörvényből

A XX. kerület sem kér a túlóratörvényből

Holtverseny A Dal első válogatóján

Holtverseny A Dal első válogatóján

Játékos kedvű vidracsaládot videóztak le Békéscsaba belvárosában

Játékos kedvű vidracsaládot videóztak le Békéscsaba belvárosában

Elromlott a kerekesszéke, hazatolták a rendőrök a mozgássérült nőt

Elromlott a kerekesszéke, hazatolták a rendőrök a mozgássérült nőt