Ezek a tavalyi filmek kapták a Magyar Filmkritikusok díját

Ezek a tavalyi filmek kapták a Magyar Filmkritikusok díját

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Remélem legközelebb sikerül meghalnod, a Rossz versek, a Napszállta, és az Aranyélet is kapott díjat.

Péntek délután osztották ki a Magyar Filmkritikusok díját, írja a Filmhu. A fődíjat az Egy nap kapta. Ragályi Elemér Kossuth-díjas operatőrt életműdíjjal tüntették ki. A legjobb rendezőnek járó díjat Kenyeres Bálint kapta a Tegnap című filmért. A legjobb animációs filmért járó elismerést Traub Viktória Sellők és rinocéroszok című alkotása kapta.

A legjobb kisjátékfilm díját az Ostrom című film, míg a legjobb dokumentumfilmért a Könnyű leckék című alkotás lett. A legjobb forgatókönyv díját Schwechtje Mihály érdemelte ki a Remélem legközelebb sikerül meghalnod című filmért, ez kapta a legjobb első filmnek járó elismerést is. Az operatőri díjat Máthé Tibor kapta A hentes, a kurva és a félszemű című filmért.

A legjobb női főszereplő díját Szamosi Zsófia kapta az Egy nap című filmben nyújtott alakításáért, a legjobb férfi főszereplő Hegedűs D. Géza lett A hentes, a kurva és a félszemű című filmben való szerepéért. Reisz Gábor Rossz versek című filmje három elismerést is kapott: Monori Lili a legjobb női epizódalakításért, a legjobb férfi epizódalakításért Kovács Zsolt, a legjobb vágásért járó díjat pedig Tálas Zsófia kapta. 

A legjobb látványterv díját Rajk László kapta A Napszállta című filmért, míg a tavaly elhunyt Melis Lászlónak adták a legjobb filmzene kategória díját a Napszállta, A rossz árnyék, És a halottak újra énekelnek című filmek zenéjéért. Az elmúlt év legjobb tévésorozata az Aranyélet lett, míg különdíjban részesült Milorad Krstic Ruben Brandt, a gyűjtő című animációs filmje.

Hozzászólások