szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Itt a féktelen építkezések kora, dübörög a globális városfejlesztés. A haladás fogalma azonban egyre inkább elválaszthatatlan a pusztító mellékhatásoktól. Mennyit és meddig építhetünk még ezen a bolygón? A választ a március elején kezdődő, 11. Budapesti Építészeti Filmnapokon adják meg.

Budapest első számú építészeti filmfesztiválját idén március 7-10. között rendezi meg a Kortárs Építészeti Központ a Toldi moziban.

Az esemény szlogenje ezúttal az Apokalipszis később jelmondat, a négynapos fesztiválon pedig a filmek zöme arra keresi majd a választ, hogy az újra fellendülő építőiparnak milyen kihívásokkal kell szembenéznie, hol az a határ, amikor meg kell állni, amikor már nem lehet jobban beavatkozni a környezetünkbe. Meddig tart a töretlen növekedés, és az újabb építőipari őrület? Demokratikusabb lesz-e a városfejlesztés a videojátékok vagy a drónok használatával? Hogyan változik az építőipar, ha a földszinti bejáratok helyét a tetőtéri leszállópályák veszik át? És hová lehet még elrejtőzni, ha valaki mégis inkább behúzná a kéziféket?

A sokszínű témák mellett a fesztiválon különböző műfajokban láthatunk majd filmeket, lesz műsoron építészportré, városutópiákról szóló történelmi dokumentumfilm, egy-egy elhibázott tervezési folyamatot feltáró riportfilm, sci-fi a jövő városáról, elképzelt városokról animáció. A fesztivál nemcsak az építészeknek és dizájnereknek szól, hanem a széles közönség számára próbál új nézőpontokat kínálni a városi átalakulások nyomon követéséhez. A programokat erre találja.

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírus: újabb rekordok dőltek Ukrajnában

Koronavírus: újabb rekordok dőltek Ukrajnában

Fülke: a gödi polgármester elmondta, hol hibázott

Fülke: a gödi polgármester elmondta, hol hibázott

A PayPal-maffia feje - Elon Musk életútja, 5. rész

A PayPal-maffia feje - Elon Musk életútja, 5. rész