Tetszett a cikk?

José Cura az elmúlt 20 évben gyakran ejtette útba Magyarországot. Most a Cziffra Fesztivál hozta Budapestre, ahol február 24-én a Balázs János zongoraművésszel közös argentin dalestje zárja a rendezvényt. Titkon pedig arra a napra vár, amikor ugyanolyan egyenrangúnak ismerik el rendezőként és karmesterként, mint énekesként.

hvg.hu: Cziffra György vagy Balázs János neve volt a hívószó a mostani koncerthez?

José Cura: Jánost a Cziffra Fesztivál kapcsán ismertem meg. Csodálatos kezdeményezésnek tartom, hogy fesztivált hozott létre Cziffra művészi örökségének a szellemiségében. Cziffra a páratlan virtuozitásán túl példaértékű személyiség is volt, aki megmutatta, hogy lélekkel, hittel, erővel le lehet küzdeni a nehézségeket. Fájdalmakkal, sorscsapásokkal teli élet jutott osztályrészéül, mégis képes volt felülemelkedni a saját szenvedésein. Cziffra György emberileg is nagy példaképem. 

hvg.hu: 2004-ben az ön áriaestjével kezdődött a VeszprémFest története. Hogyan fogadta a hírt, hogy Veszprém elnyerte a 2023 Európa Kulturális Fővárosa címet?

J. C.: A város díszpolgáraként is érintve vagyok a dologban. Annak idején Kocsis Zoltánnal együtt „kereszteltük meg” a VeszprémFestet. Természetesen örülök, hogy Veszprém kulturális fővárosként a figyelem középpontjába kerülhet. Csak aztán nehogy az történjen, hogy az évad időtartamára felébred a város az álmából, és a kirakatrendezvényekkel letudják a kulturális fejlesztéseket, tevékenységeket. De talán ez a veszély elkerüli a várost, hiszen a VeszprémFesttel folyamatosan bizonyítja, hogy helye van Európa kulturális térképén.

©

hvg.hu: Ahhoz képest, hogy harminc éve megírta első oratorikus művét, az Ecce homót, csak tavaly mutatták be világpremierben a Prágai Szimfonikusokkal. Miért várt ilyen sokat a zeneszerzői debütálásával? 

J. C.: Az elmúlt húsz évben szinte kizárólag az énekesi pályámra összpontosítottam. Évi több mint száz fellépés, koncert, operaelőadás kiszívta az energiámat. Jócskán el lehet fáradni a folyamatos színpadi jelenlétben. Most, hogy már sokkal kevesebbet énekelek, végre visszatérhettem a kezdeti elhatározásomhoz, a tanult hivatásomhoz, amiért valójában hivatásos zenész lettem. Ez pedig nem más, mint a komponálás és a dirigálás, elvégre a diplomámat is karmester, kórusvezető, zeneszerző szakon szereztem. 

hvg.hu: Az a hajdani rosariói srác, aki Beatles dalokat énekelt és kalapozott, még pénzkeresetnek szánta az éneklést?

J. C.: Pontosan. Eleinte úgy viszonyultam hozzá, mint egy megszokásból folytatott házassághoz. Aztán szép lassan rákaptam az ízére, és belebolondultam, mint egy friss szerelembe. 

hvg.hu: Manapság gyakran rendez, díszleteket, jelmezeket tervez amellett, hogy karmester, showman, fotós és még ki tudja, mi mindennel foglalkozik. Egyesek szemében reneszánsz ember, mások szerint az a típus, aki nehezen adja át a gyeplőt másnak. Mi ebből az igazság?

J. C.: Van, aki egy dologban is képes elveszni, más meg a sokféleségben is remekül feltalálja magát. Bizonyára alkat kérdése. Amit én csinálok, az valójában egyazon tevékenységnek a különböző elágazása vagy vetülete.

Alapvetően alkotó embernek tartom magam, akit a fantáziája mozgat. Titkon arra a napra várok, amikor ugyanolyan egyenrangúnak ismernek el rendezőként, karmesterként, mint énekesként.  

©

hvg.hu: Egykori tanára, Carlos Castro argentin énekes mondta önről, hogy hatalmas tehetség, vadállati természettel. A korral megszelídült?

J. C.:  Inkább mondjuk úgy, hogy megtanultam, mikor érdemes kiereszteni a karmaimat, szabadjára engedni az indulataimat, és mikor jobb visszafogni magam, együttműködésre törekedni.  

hvg.hu: Mennyire képes higgadtan vagy éppen indulatosan viszonyulni a migráció kérdéséhez, az európai országok menekültpolitikájához?

J. C.: A bevándorló, kivándorló múltat egyaránt ismerem. A nagyszüleim még a háború előtt mentek ki Olaszországból és Spanyolországból Argentínába. Én magam a kilencvenes évek elején fordított migrációba kezdtem, amikor Európába jöttem szerencsét próbálni. A menekültválság olyan kérdés, ami felett senki nem hunyhat szemet. Elsősorban azt kellene tudatosítani, hogy az emberek nem önszántukból hagyják el a szülőföldjüket. Tiszteletben kell tartani azoknak a méltóságát, akiket megkülönböztetés, üldözés, szenvedés ért a származásuk, a vallásuk vagy bármi egyéb ok miatt. A menekülteket is ugyanolyan jogok és kötelességek kell, hogy megillessék, mint az európai állampolgárokat. Elsősorban jó szándék, társadalmi akarat, szervezés, a jogi keretek megteremtésének a kérdése, hogy a beilleszkedésüket megoldják.

©

 

hvg.hu: Több operarendezésében is visszatérő motívum a menekülés, a másságból fakadó társadalmi kivetettség a Buenos Aires-i Teatro Colónban színre vitt Paraszbecsülettől a Bonnban és Monte-Carlóban is megrendezett Peter Grimes című Britten operáig.

J. C.: Minden valamire való mű valós emberi élethelyzetekkel, egyéni vagy kollektív drámákkal foglalkozik. Ezért is megkerülhetetlen a reflektálás a mai korra. A megvádolt Peter Grimes például a saját közössége kirekesztésének, a gyűlöletkeltésnek az áldozata.

hvg.hu: Hol tart éppen a készülő operájával?

J. C.: Nemrég fejeztem be a Montezuma és a vörös hajú szerzetes című vígoperámat, ami vicces utalás Vivaldi zenéjére. A librettót is én írtam hozzá. Jelenleg minden energiámat egy olyan operaház megtalálására fordítom, amelyik felvállalja a világpremiert.  

hvg.hu: Mi teszi optimistává ebben a zavaros világban?

J. C.: Erre egyik kedvenc példámmal felelnénk. Ha egy virágüzlet pompásan illatozó virágai közé elhelyezel egy darab ürüléket, aki csak betér, elképedve állapítja meg,  micsoda szag van itt! Az én optimizmusom abból a hitből fakad, hogy több a virág, mint az ürülék.

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Komoly- és könnyűzene találkozik a kevés megmaradt fesztivál egyikén

Komoly- és könnyűzene találkozik a kevés megmaradt fesztivál egyikén

3D-ben rekonstruálta Raffaello arcát egy olasz kutatócsoport

3D-ben rekonstruálta Raffaello arcát egy olasz kutatócsoport

Napos időre számíthat ma, de várható eső

Napos időre számíthat ma, de várható eső