szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az „Ágyban a békéért” című performanszuk egy hétig tartott.

Lennon és Yoko Ono 1969. március 20-án házasodott össze Gibraltárban, nászútra pedig Amszterdamba mentek. Az akkor már erős békeharcos pár elhatározta, hogy felhívja a világ figyelmét a „szeretkezz, ne háborúzz!” jelszóra, s ennek, gondolták, mi is lehet jobb helyszíne, mint egy ágy.

Az amsterdami Hotel Hilton 702-es számú lakosztályát teljesen kiürítették, csupán egy franciaágyat hagytak benne, ahova befészkelték magukat egy hétre. Március 25. és 31. között – napi 12 órán keresztül – itt fogadták a sajtó képviselőit, akikkel a vietnami háborúról, a haj forradalmáról beszélgettek.


Mivel a Beatles ekkor már végóráit járta, s ezt sokan Yoko Ono feltűnésével magyarázták, óriási érdeklődés volt a performansz iránt, a világon mindenütt megjelentek az ágyas fotók, a pár nyilatkozatai.

Bár sokan azt gondolták, hogy szemtanúi lehetnek egy nyílt szeretkezésnek is, a pár végig pizsamában, hálóköntösben fogadta az érdeklődőket.

Később ezt az akciót megismételték Montréalban is, ami azért fontos, mert ott rögzítették a „Give Peace a Chance” című dalt, amely a békemozgalmak nemzetközi himnusza lett.

Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gifeket, videókat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Közlekedő Tömeg: 14 millióért adott el jegyeket a nem járó reptéri buszra a BKK

Közlekedő Tömeg: 14 millióért adott el jegyeket a nem járó reptéri buszra a BKK

Hamarosan a 32 milliót is eléri a világ koronavírus-fertőzöttjeinek száma

Hamarosan a 32 milliót is eléri a világ koronavírus-fertőzöttjeinek száma

Kétkötetes lesz a Presser-könyv: jövőre jön a folytatás

Kétkötetes lesz a Presser-könyv: jövőre jön a folytatás