szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kakasban tartott ereklyék azonban eltűntek.

A párizsi Notre-Dame a 12 apostolt és a 4 evangelistát ábrázoló szobrait épp a templom kigyulladása előtt, hétfőn távolították el az épület tetejéről felújításra, a rézszobrok restaurálásával megbízott cég tanácsadója pedig kedden délután még úgy nyilatkozott, hogy a huszártorony tetején lévő ereklyetartó rézkakas azonban elolvadt a tűzben.

A kakast a tervek szerint júniusban szerelték volna le, hogy azt is elvigyék restaurálásra, így az még a tornyon volt, benne Krisztus töviskoszorújának egy darabjával, valamint Szent Dénes vértanúnak, Párizs első püspökének és Szent Genovévának, a francia főváros védőszentjének ereklyéjével. Az ereklyék Párizst voltak hivatottak védelmezni.

Szerencsés módon azonban a törmelék között egészen jó állapotban megtalálták a rézkakast, amely ezek szerint még elolvadás előtt lezuhant az összeomló huszártorony tetejéről.

Patrick Chauvet, a Notre-Dame plébánosa egy tévéműsorban meg is erősítette, hogy megtalálták a kakast, de elmondása szerint a benne lévő ereklyék eltűntek, azok nagyon kicsik voltak.

A székesegyházban lévő szent ereklyéket egyébként a tűzoltóság káplánja mentette ki, ő helyezte biztonságba a templomban őrzött töviskoronát is.

A székesegyházban pusztító tűzvészről szóló további cikkeinket itt érheti el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiszámolták, mennyivel nőhet a rezsiszámla a koronavírus miatt

Kiszámolták, mennyivel nőhet a rezsiszámla a koronavírus miatt

411 millió forintért vesz cipőket a MÁV

411 millió forintért vesz cipőket a MÁV

Ráférne a segítség az újlakás-piacra, támogatást ígér több belengetett program is

Ráférne a segítség az újlakás-piacra, támogatást ígér több belengetett program is