szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Cikkünk spoilert tartalmaz a legutóbbi Trónok harca epizódból. Ha nem szeretne belefutni, inkább ne olvasson tovább.

Nemrég megírtuk, hogy május 1-jétől már Magyarországon is elnevezheti lányát a Trónok harca egyik legfontosabb karakteréről, Daenerysről. Természetesen a magyar átírás szerint Denerisz lesz belőle.

Daenerys Targaryen a világ jelenleg legnézettebb sorozatának egyik legfontosabb figurája, és eddig igazi romantikus hős volt: száműzött királylány, rabszolgák felszabadítója, sárkányok nevelője és lovasa. Sőt, ennél is több, hiszen a rajongók számára a női erő és szerepvállalás szimbóluma is lett.

Azt nem tudjuk, hogy az elmúlt két hétben Magyarországon hányan éltek a névadás lehetőségével, de azt igen, hogy az Egyesült Államokban körülbelül 3500 lány szüleit érinti a kérdés.

Mármint az, hogy a Sárkányok Anyja legutóbb méltó lett az apjához, és Őrült Királynőként pusztított el közel egymillió embert és egy teljes várost.

Ennek hatására pedig amerikai szülők tömegei szisszenhettek fel, hiszen ki akarná egy dühöngő gyilkosról elnevezni a gyerekét.

A The Washington Post utánajárt, hogy 2011, azaz a Trónok harca első évada óta legalább 3500 lányt neveztek az Egyesült Államokban Daenerysnek vagy Khaleesinek (utóbbi a figura egyik uralkodói címe, amelyen gyakran szólítják). A pontos szám viszont ennél valószínűleg több.

A Khaleesi például maga mögé utasított olyan neveket a népszerűségi listán, mint a Priscilla, az Anne vagy a Rosie. Múlt hónapban egy egyéves Khaleesi édesanyja azt nyilatkozta a New York Timesnak, hogy szerinte nem telik bele egy évtized, mire ez a név egészen köznapinak számít majd. Az emberek felismerik, hogy erőt jelent, hogy egy olyan nő neve, aki ismeri az erejét, és tudja, mit akar.

Idén a legidősebb amerikai Khaleesik és Daenerysek nyolcévesek lesznek, elég idősek ahhoz, hogy érezzék vagy akár meg is értsék, hogy valami nem stimmel a nevükkel. Hogy a nő, akiről elnevezték őket, elégetett egy egész városnyi ártatlan embert.

Persze hátra van még egy epizód, de nem valószínű, hogy Daenerys felmentést kap a tetteire.

A tévénézők viszont remélhetőleg megtanulják, hogy legalább addig ne nevezzék el a gyerekeiket fiktív karakterek után, míg vége nincs a történetnek.

(Vulture)

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Alföldi Róbert Istent játszik

Alföldi Róbert Istent játszik

Ipar 4.0: ne féljünk a robotoktól, inkább használjuk őket!

Ipar 4.0: ne féljünk a robotoktól, inkább használjuk őket!

Narancs.hu: Koronavírusos dolgozók miatt lezárták a szegedi szívsebészetet

Narancs.hu: Koronavírusos dolgozók miatt lezárták a szegedi szívsebészetet