szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A napokban feltárt több ezer éves lelet, egy ceremoniális ruha előkerült bronz tartozékai azt bizonyítják, hogy a Baradla-barlang újkőkori kultuszhely lehetett.

A brit The Sun is idézi Szabó Gábort, az ELTE tanszékvezető régészét, aki az Indexnek nyilatkozva mesélt az aggteleki felfedezésről.

Egy beruházás előtt végeztek az ELTE régészei megelőző feltárást az aggteleki Baradla-barlangban, amikor bő egy hete élesen bejelzett egy fémkereső műszer. Az eszköz egy olyan helyen jelzett, ahol már többször is átmentek a kutatók, de eredménytelenül. Ezúttal azonban a sziklák alatt, tipikusan olyan helyen, ahova egy kalandregény főszereplője a féltett kincseit rejtené, bukkantak rá egy 5000 éves, valamint egy bronzkori, kb. 3200 éves leletegyüttesre.

©

Az 59 tárgyból álló bronzleletben nagyrészt kerek, díszített bronzveretek és fecskefarok alakú csüngők vannak, a régészek szerint ezek egy ceremoniális ruha tartozékai lehettek. A ruha teljesen szétfoszlott, szerves anyagok sem maradtak utána. Az ELTE régészei ezenkívül szépen díszített kerámiákat, emberi maradványokat és rituális áldozati állatcsontokat is találtak – volt, ahol nagy halmokba összerakva –, és ez mind azt mutatja, hogy a Baradla-barlang néhány ezer éve fontos kultuszhely lehetett, ahol áldozatokat mutattak be, beavatási szertartásokat végeztek.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság és az ELTE Régészettudományi Intézet közös ásatásán fellelt középső újkőkori használati tárgyak és emberi csontok az aggteleki Baradla-barlangban 2019. július 9-én. A Baradla Európa egyik leggazdagabb barlangi lelőhelye az újkőkori és a késő bronzkori leleteknek.
©

Az aggteleki cseppkőbarlangot az 1700-as évek óta látogatják és fosztogatják, a kincsek azért maradhattak meg, mert védett helyen voltak. Az őskori rétegeket 20-30 centiméteres mészkőréteg fedte, a barlangi tufára pedig közvetlenül beton került. A turisták ezért nem tudhattak arról, hogy micsoda régészeti értékek bújnak meg a lábuk alatt.

Az ELTE régészei és a fémkeresők által megtalált leletek a Nemzeti Múzeumba kerülnek majd.


©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem a köhögés a koronavírus-fertőzöttség leggyakoribb tünete

Nem a köhögés a koronavírus-fertőzöttség leggyakoribb tünete

Demeter Szilárd már az Origo-cikk előtt nácizott egyet

Demeter Szilárd már az Origo-cikk előtt nácizott egyet

Bestiálisan végezték ki keresztény áldozataikat az Iszlám Államhoz köthető dzsihadisták Indonéziában

Bestiálisan végezték ki keresztény áldozataikat az Iszlám Államhoz köthető dzsihadisták Indonéziában