szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Schmidt Mária-féle alapítvány közleményben részletezte, hogy mi mindenre költenek még a Szigettel kötött együttműködési szerződés keretében.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, kisebb botrányt kavart, hogy a VOLT Fesztiválon Orbán Viktor 1989-es, Nagy Imre újratemetésén elhangzott beszédeit játszották be nagyszínpadi kivetítőkről, bár a VOLT főszervezője, Lobenwein Norbert, és Gerendai Károly is úgy ítélte meg, hogy Orbán beszédeinek lejátszása nem pártpropaganda. Később Kádár Tamás azt mondta, a Schmidt Mária-féle Terror Háza által készített emlékvideók Balaton Soundon lejátszott második részében már nem Orbán Viktor-beszéd van, és a Szigeten sem lesznek Orbán-videók. 

A G7.hu hétfőn arról írt, hogy a videókat készítő, Schmidt Mária-féle a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány (KKETTKK) adófizetői pénzből 207,5 millió forintért kötött szerződést a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Zrt.-vel, hogy lejátsszák a kisfilmeket, bár az annak elkészítésében részt vevők sajtóinformációk szerint még nem láttak ebből semmit, mert a közalapítvány szerint késve készült el a film, ezért kötbéreznek.

A KKETTKK mindenesetre közleményt adott ki a G7.hu cikke miatt, amelyben azt írták, nem igaz, hogy a videók lejátszásáért fizettek 207,5 milliót a Sziget Zrt.-nek, ugyanis az ilyen értékű együttműködési szerződés nem csak a videók lejátszásáról szól, hanem más programok támogatásáról is a Sziget rendezvényein.

A közleményben részletezik is, hogy mi fért bele a 207,5 millióba:

  • a VOLT Fesztiválon "Trabant-kifestő" várta a fesztiválozókat, amely alapján ef Zámbó István dekorált egy Trabantot, volt magyar és angol nyelvű fotókiállítás, a Diákhitel kávézó színpadán pódiumbeszélgetés "Kultúra a rendszerváltásban, rendszerváltás a kultúrában" címmel Fiala János, ef Zámbó István, valamint Szabó Dávid, a XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója részvételével, és persze a nagyszínpad kivetítőjén levetítették "a 30 éve szabadon emlékév hivatalos imázsfilmjét" – az orbánosat – és egy Kozma Imre atyával készített kisfilmet;
  • a Balaton Sound fesztiválon kiállították a VOLT Fesztiválon elkészült művészeti installációt, itt is volt magyar és angol nyelvű fotókiállítás, és a közlemény szerint itt is levetítették a 30 éve szabadon emlékév hivatalos imázsfilmjét, valamint a Kozma Imre atyával készített filmet, illetve további, a rendszerváltoztatás alakjait bemutató kisfilmeket is;
  • a Sziget Fesztiválon lyukas zászlósor idézi fel az 1956-tól 1990-ig tartó diktatúrát, magyar és idegen nyelvű információs táblákon jelennek meg a rendszerváltoztatás eseményei, lesz fotókiállítás és a Múzeum Negyedbe szervezett pódiumbeszélgetés is; utcaszínház a kommunista diktatúrabeli minden ok nélküli utcai igazoltatásokról, és

azok, akik 1989. június 16-án születtek, emléklapot kapnak és egy ingyenes bérletet a következő Sziget Fesztiválra.

A párbeszédes Tordai Bence egyébként rákérdezett a Miniszterelnökségnél, hogy mennyibe kerültek a videók, de erre nem kapott választ, mondván bár a "30 éve szabadon" emlékév programelemeinek költségei közérdekű adatok, ezekről a közalapítvány tud csak nyilatkozni. Az ő honlapjukon nem érhető el ezzel kapcsolatos kimutatás.

A kormány márciusban a "30 éve szabadon" elnevezésű emlékévre a közalapítványnak 2019-re 3 milliárd forintot adott, de még 2020-ra is 6 milliárdot, sőt 2021-re is tovább 3 milliárdot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tíz napra karanténba küldik, aki nem vesz részt az önkéntes koronavírusteszten Szlovákiában

Tíz napra karanténba küldik, aki nem vesz részt az önkéntes koronavírusteszten Szlovákiában

Hivatalos: 3 milliárd forintot kap a Színház- és Filmművészeti Egyetem

Hivatalos: 3 milliárd forintot kap a Színház- és Filmművészeti Egyetem

Mint a sci-fikben: nézze meg, micsoda nagyítást tud a Canon 250 megapixeles szenzora

Mint a sci-fikben: nézze meg, micsoda nagyítást tud a Canon 250 megapixeles szenzora