szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A fiatal aktivista az 1975 nevű zenekarral együttműködve hívta fel a figyelmet a klímaváltozás veszélyeire.

A svéd aktivista, Greta Thunberg az 1975 új albumára rögzített egy klímaváltozásról szóló esszét - írja a BBC.
Az esszében, amit a manchesteri zenekar egyik instrumentális dalára mondott fel, Thunberg azt mondja: itt az ideje a lázadásnak.
A 16 éves aktivista a klímavédelem élharcosa lett.

Az 1975 nevű manchasteri zenekar albumait hagyományosan egy instrumentális dal nyitja, most erre rögzített egy klímaváltozásról szóló esszét a svéd aktivista, Greta Thunberg – írja a Guardian.

A 16 éves Thunberg a klímavédelem élharcosaként a dalban azt mondja: itt az ideje a lázadásnak.

Épp a kezdetén vagyunk egy klíma- és egy ökológiai krízisnek. Nevén kell neveznünk a dolgot: vészhelyzet van.

"Naponta mintegy 100 millió hordó olajat használunk, és nincs olyan politika, ami ezen változtatna. Nincsenek szabályok arra, hogy az olajat a földben tartsák, így nem tudjuk megmenteni a világot azzal, hogy a szabályok szerint játszunk. A szabályokat meg kell változtatni, mindent meg kell változtatni, és ezt ma kell elkezdeni."

A dal üzenete kifejezetten erős, de Thunberg kevés gyakorlati intézkedésről beszél benne. "A megoldás olyan egyszerű, amit még egy kisgyerek is megért. Meg kell állítanunk az üvegházhatású gázok kibocsátását. El kell ismernünk, az idősebb generációk kudarcot vallottak. Jelenlegi formájában minden politikai mozgalom kudarcot vallott. De a homo sapiens még nem. Igen, úton vagyunk afelé, de még van idő, hogy fordítsunk a dolgokon. Most nem lehet udvariaskodni, vagy arra fókuszálni, mit mondhatunk, vagy mit nem. Itt az ideje, hogy egyértelműen beszéljünk. Szóval: itt az ideje a polgári engedetlenségnek. Itt az ideje lázadni" – mondja.

Thunberg kérésére a dalból származó bevételek közvetlenül az Extinction Rebellion (Kihalás lázadás) klímamozgalomnak (cikkünk róluk itt olvasható) mennek majd.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nyolc és fél évet kaptak a fesztiválon drogot áruló hollandok

Nyolc és fél évet kaptak a fesztiválon drogot áruló hollandok

Pécsen is megjelent a tigrisszúnyog

Pécsen is megjelent a tigrisszúnyog

Ferenc pápa is üzent a nizzai merénylet után

Ferenc pápa is üzent a nizzai merénylet után