szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Átszámítva egy budapesti panellakás árát fizették ki egy banánért, amelyet szigetelőszalaggal ragasztottak egy fehér falra. A műalkotás gazdája a kortárs képzőművészeti piac nagy tréfamestere, Maurizio Cattelan, akinek a műve iránt olyan nagy az érdeklődés, hogy már a harmadik banánján dolgozik.

A miami Art Basel aukción kelt el 120 ezer dollárért, azaz átszámítva közel 36 millió forintért az olasz szobrász, Maurizio Cattelan Komédiás című alkotása, amely nem más, mint egy szupermarketből beszerzett, hétköznapi banán, egy szürke szigetelőszalaggal felragasztva a falra. A Komédiást egy francia nő vásárolta meg, és Cattelan – aki korábban megalkotta az imádkozó Hitlert, a meteorittal agyonnyomott pápát és az arany WC-csészét is – munkája annyira népszerű lett hirtelen, hogy már egy második kópiát is megvásároltak a képzőművész miami galériásától, sőt egy harmadik gyümölcs is hamarosan a falra kerül, de azt már 150 ezer dollárért szeretnék eladni egy múzeumnak.

Emmanuel Perrotin galériás szerint az alkotás nem egy vicc, hanem egy művészi koncepció alapján létrehozott műtárgy. Az alkotás minden szempontból átgondolt: nem véletlenül olyan alakú banánt választott Cattelan, amilyet, nem véletlenül abban a szögben ragasztotta fel, ahogy, és a falfelület megválasztása is tudatos volt.

©

Az Artnet News cikke szerint az olasz művész egy évig gondolkodott a banános mű megvalósításán. Az első verziók még bronzból és műgyantából készültek, de Cattelan sosem volt megelégedve a végeredménnyel, valami hiányzott neki. "Akárhova utaztam, ott volt ez a banán a falon. Nem tudtam kitalálni, hogy fejezzem be. Végül, egy nap felkeltem, és azt mondtam: a banánnak banánnak kell lennie.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!