Ligeti Nagy Tamás
Ligeti Nagy Tamás

Ha valaki beírja a Google-keresőbe azt a szót, hogy Beatles, 30 másodperc alatt 170 millió találatot kap. A Trainspotting és a Gettómilliomos Oscar-díjas rendezőjének új filmjében egyet sem.

Minden egyes zöldpaprikában ott rejtőzik a C-vitamin, csak elő kellett csalogatni, és amikor eljött az idő, valaki elő is csalogatta. Egy lehulló alma csak egy közönséges gyümölcs, másnak a gravitáció. A fekete lyuk mindig ott volt, ahol jelenleg Ste­phen Hawking tartózkodik, pont ez a bizonyíték mindkettő létezésére. Ha nincs Harry Potter, nincs több millió, Hermionenak öltözött vidám gyerek, de a borsodi Voldemort sem. A coke a drogbáró Pablo Escobar hívószava. Ha nincs a Beatles, a zaj mást jelentene, az Oasis nem egy zenekar, hanem a hely a sivatagban, ahová minden szomjazó vágyik. Ha nincs a Beatles, más oka lenne a szex, drog & rock and rollnak.

A popuniverzum keletkezésének legújabb magyarázata az egész bolygóra kiterjedő 12 másodperces áramszünettel kezdődik. Egy kicsit szerényebb a koncepció, mint a nagy bumm, de azért így is elég messzire hallatszik. A héten mozikba kerülő játékfilm, a Yesterday készítői szívesen vállaltak néhány logikai bukfencet annak érdekében, hogy szórakoztatóan bizonyítsák egy olyan alternatív idővonal létezését, amelyen nem lelhető fel a modern zene legnagyobb hatású zenekara. Néhány pillanat alatt eltűnt a Földön eladott másfél milliárd album, az összes Penny Lane utcatábla, valamennyi liverpooli hűtőmágnes, a sárga tenger­alattjárók rajzfilmestül, az Abbey Road zebrája a „rossz oldalon” parkoló VW-val együtt.

Jack Malick szerepében Himesh Patel /// A Beatles-dalok beleszálltak a fejébe

A kerékpárján hazafelé tartó Jack, akit a párhuzamos univerzumban a teremtő arra ítélt, hogy egész életében sikerületlen dalát, a Summer Songot pengesse, összeütközik egy busszal. Néhány nappal később haverjaival az újjászületését ünneplik, valaki a kezébe nyom egy gitárt, pont egy olyan Epiphone Texan modellt, amelyet Paul McCartney a komponáláskor használt, és arra kérik, játsszon valamit. Belekezd a Yesterdaybe, majd miután mindenki magához tért az első döbbenetből, megkérdezik tőle, mikor írta ezt a dalt? Azt válaszolja, nem ő írta, hanem a Beatles. Néhány kattintás után kiderül, hogy a Beatles nem létezik, dalaik egyszerűen átszálltak Jack fejébe és szívébe. A világ ugyan­olyan izgalomba jön, mint a hatvanas évek elején.

A címadó dal minden idők talán legkedveltebb Beatles-slágere. Megjelenése óta olyan mágikus hatást kelt, mint az égből a földre pottyant dolgok. Milliókat érdekelt a csodálatos melódia keletkezéstörténete, de még Ian McDonald, aki 188 Beatles-dalt elemzett, dokumentált és lábjegyzetelt A fejek forradalma című könyvében, sem tud sokkal többet a misztériumról, mint bárki más. Az biztos, hogy 1965. június 14-én vették fel az Abbey Road 2-es stúdiójában, F-dúrban szól, McCartney gitárjátékát vonósok kísérik.

A Help! című album B oldalán a 6. dalként rögzített Yesterday szerzőjeként a Lennon–McCartney-­kettős szerepel, de teljes egészében McCartney írta, John Lennon, Ringo Starr és George Harrison nem volt jelen a felvételkor. Egy alkalommal McCartney azt állította, akkor született, amikor a barátnője londoni lakásában lógott, máskor azt, hogy a párizsi George V luxushotelben.

„Úgy érzem, évtizedek óta a fejemben volt. Nem írtam, hanem megálmodtam, egyszer csak kipottyant, mint egy tojás. Semmi egyenetlenség, sehol egy karcolás.”

A Yesterday első szövegváltozata még a Scrambled Eggs címet viselte, emléket állítva annak, hogy a világon kevés vonzóbb dolog van, mint egy reggeli tojásrántotta és a paplan alól kilátszó két formás női láb. A végleges változat a Guinness Rekordok Könyve szerint minden idők legtöbbször feldolgozott dala: 3000 interpretációja ismert, a rádióállomások 7 millió alkalommal játszották, és játsszák ma is.

A produkció legjobban fizetett sztárjai a Beatles-dalok voltak. Az angol gyártó cég, a filmjeivel 1992 óta hétmilliárd dollár bevételre szert tett Working Title Films tízmillió dollár jogdíjat fizetett, hogy az angol mozi két sikerembere elkészíthesse a Beatles repertoárjának legtündöklőbb darabjaira épülő meséjét. Richard Curtis korábban olyan filmek forgatókönyvét írta, mint a Négy esküvő és egy temetés, az Igazából szerelem, a Sztárom a párom és a Bridget Jones naplója. A Sekély sírhanttal feltűnést keltett, a Trainspottinggal befutott, majd a Gettómilliomossal Oscar-díjat nyert Danny Boyle rendező most annak a bemutatására vállalkozott, hogy a levitáció akár meg is történhet.

A popkultúra nagy teljesítményeinek emléket állító filozofikus filmek általában tönkreteszik az emberek szórakozását. A Yesterday meg sem kísérli, hogy választ adjon egy alternatív keletkezéstörténettel kapcsolatos kérdésre, helyette azt állítja: a zsenialitás nem szorul magyarázatra.

„A világóra rugóit még Isten húzta fel” – idézi az időről elmélkedve szabadon Newtont a Beatles-biblia szerzője, Ungvári Tamás –, tehát világos: istennek kell lennie annak, aki meg akarja állítani.

Himesh Patel és Ed Sheeran a Yesterdayben /// A megtévesztésig ugyanazok
XY-faktor

Egy popsztárnak két fontos képesség birtokában kell lennie: egyszerre kell élnie a hagyományos időfelfogás keretein kívül, ugyanakkor nagyon is benne. A Yesterday főszerepét, a srácot, aki úgy tér magához, hogy egyedül ismeri a Beatles dalait, sőt a Let It Be-t, a Somethingot, a She Loves You-t, az Ob-La-Di, Ob-La-Dát illúziót keltőn képes előadni, indiai gyökerekkel rendelkező kenyai–zambiai szülők Angliában született gyermeke, Himesh Patel játssza. „Rengeteg színészt meghallgattunk és megnéztünk – mondta a rendező, Danny Boyle –, volt, aki jól énekelt, de rosszul játszott, és fordítva: rosszul énekelt, de jól játszott. Ő egyszerre jó volt mindkettőben.” A korábban tévészériákban és kisfilmekben játszó Patel a meghallgatáson a Back in the U.S.S.R. című elsöprő erejű rock and rollt lenyűgöző könnyedséggel játszotta el. A Yesterdayben Ed Sheeran a mentor és a lúzer. Az előbbi karakter a tehetségkutató versenyek kedvelt médiuma, nagyképű, arrogáns, majdnem mindenkiről lesújtó véleménye van. A másik, a vesztes figurája veszélyesebb, de lezserül hozott vállalkozás egy olyan művésztől, aki pillanatnyilag a legmenőbb angol popsztár.

Ed Sheeran, az idei Sziget Fesztivál fő száma, a filmben elveszít egy dalpárbajt, viszont amikor fontoskodva azt javasolja Jacknek, hogy a Hey Jude címét cserélje le Hey Dude-ra, mert az sokkal trendibb, újabb néhány százezer rajongót szerez. Mint mondta,

„Himeshnek könnyű dolga volt, hiszen Maharishi jógi népéből való. Nagyon ment neki az inkarnáció."

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Felismeri Emma Stone-t Szörnyella de Frászként?

Felismeri Emma Stone-t Szörnyella de Frászként?

Maszkot húzott a fejére, így zaklatott egy fiatal lányt a budafoki utcán

Maszkot húzott a fejére, így zaklatott egy fiatal lányt a budafoki utcán

Az új filmkormánybiztos új munkakört is kap

Az új filmkormánybiztos új munkakört is kap

Sztrájkot jelentettek be a British Airways pilótái

Sztrájkot jelentettek be a British Airways pilótái

Macron fog tárgyalni Iránnal a G7 nevében

Macron fog tárgyalni Iránnal a G7 nevében

Trump már a magáncégeknek is megmondaná, mit csináljanak

Trump már a magáncégeknek is megmondaná, mit csináljanak