szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A KDNP rákapaszkodott a petícióra, amely egy brazil film ellen indult.

A Netflixen elérhető, Jézust melegként ábrázoló film betiltásáért már kétmillióan írták alá a petíciót Brazíliában. Magyarországon is megindult az aláírásgyűjtés.
A Krisztus első megkísértése című brazil film a Netflix karácsonyi kínálatában található meg. A 46 perces produkciót a YouTube-on aktív Porta dos Fundos csoport jegyzi, a filmről messziről látszik, hogy paródia. Ez viszont nem befolyásolja azokat a hívőket, akik azt állítják, hogy a brazil alkotás megsértette a keresztényeket.
A film utalásai alapján Jézust melegként ábrázolják, egy Orlando nevű férfival van meglehetősen közeli kapcsolatban. A brazil elnök, Jair Bolsonaro fia, Eduardo Bolsonaro szemétnek nevezte a filmet, és azt mondta, a készítők nem a brazil népet képviselik. Brazíliában nagyon sok a katolikus vallású ember. Nagy volt a felháborodás a Twitteren is, és mintegy kétmillióan írták már alá azt a petíciót, amelyben követelik a Netflixtől, hogy vegyék le a műsorról a filmet.
A Porta dos Fundos közleményben azt írta, nagyra tartják a művészi szabadságot, és fontosnak tartják, hogy humorral lehessen közelíteni a legkülönbözőbb társadalmi témákhoz. Hisznek abban is, hogy a szólásszabadság az egyik legfontosabb eleme egy demokráciának.
A film ellen Magyarországon is petíció indult az ultrakonzervatív Citizengo oldalon. Itt azt írják: „Homoszexuálisnak állítja be Jézust a hetekben megjelent Krisztus első kísértése című brazil film. A botrányos alkotás Szűz Máriát házasságtörő nőként, Jézus tanítványait pedig alkoholistaként ábrázolja. (…) A Netflix karácsonyi kiadásként hirdeti a filmet, amelynek egyes további elemei olyan megbotránkoztatóak, hogy nem szeretnénk velük olvasóinkat sokkolni. A film készítői és forgalmazói keresztények millióit sértik meg.”M

A Netflixen elérhető Krisztus első megkísértése című brazil film már hosszú hetek óta borzolja a kedélyeket, de a KDNP csak némi fáziskéséssel kapcsolódott be a felháborodásba.

A 46 perces produkciót a Porta dos Fundos csoport jegyzi, a filmről messziről látszik, hogy paródia. Ez viszont eddig sem befolyásolta azokat a hívőket, akik azt állítják, hogy a brazil alkotás megsértette a keresztényeket.

A film ellen Magyarországon is petíció indult az ultrakonzervatív Citizengo oldalon, és miután a KDNP is bekapcsolta a Netflixet, közleményben szólította fel a streamingszolgáltatót, hogy

törölje a műsorkínálatából a Jézust homoszexuálisként ábrázoló filmet!

"2019 decembere óta elérhető a Netflix hazai felületén is az a film, amely Jézust vallásgyalázó módon homoszexuálisnak állítja be. A Krisztus első megkísértése című brazil produkció keresztények millióit sérti meg ezzel Magyarországon, és milliárdjait világszerte. Felháborító, hogy egy ilyen alkotás műsorra kerülhet, sőt a Netflix hirdeti és reklámozza is a filmet, mintegy komédiaként tálalva azt a felhasználók számára" – írják.

Hozzáteszik, hogy a kereszténységből – csakúgy, ahogy bármely más vallásból – nem űzhető gúny, hiszen az más emberek vallásszabadságát, emberi méltóságát sérti.

A keresztényeket is megilleti a tisztelet, mint minden embert, és ez alól egy olyan platform sem kivétel, mint a Netflix. A cég által forgalmazott film direkt provokáció, a keresztényeket és a kereszténységet gyalázó alkotás

– fogalmaz Rétvári Bence KDNP alelnök közleménye, majd megemlíti, hogy már másfél millió embert írta alá a petíciót, amely segítségével a film eltávolítását kérik majd a Netflixtől.

„Mélyen megsért, hogy közzétették és hirdetik a vallásgyalázó Krisztus első kísértése című filmet, ráadásul karácsonyi kiadásként az adventi várakozás idején. A film vallásgyalázó elemekkel van tele, Jézust homoszexuálisként ábrázolja, Szűz Máriát házasságtörő nőként, az apostolokat pedig alkoholistaként. Ez teljességgel elfogadhatatlan. Kérem, hogy azonnal töröljék katalógusukból a megbotránkoztató filmet, és kérjenek bocsánatot a megsértett keresztényektől!” – áll a petícióban.

FRISSÍTÉS 13.40-kor: A KDNP törölte a közleményt a honlapjáról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Zöld rendszámos Kiák tesztje: szabadidőautó a kombi ellen

Zöld rendszámos Kiák tesztje: szabadidőautó a kombi ellen

Egy sajátos szabály miatt küldtek ki magasabb összegű gépjárműadó-csekket az autósoknak

Egy sajátos szabály miatt küldtek ki magasabb összegű gépjárműadó-csekket az autósoknak

Piri Kati, holland EP-képviselő: Hollandul gondolkodom, magyarul érzek

Piri Kati, holland EP-képviselő: Hollandul gondolkodom, magyarul érzek