Sándor Anna
Sándor Anna
Tetszett a cikk?

A Jojo Nyuszi összeereszti a kíméletlen szatírát a hollywoodi biztonsági játékkal, a végeredmény pedig egy szerethető, de érezhetően féken tartott film. A félig maori, félig zsidó Hitler mindenesetre emlékezetes.

Gyújtsd fel a házat, és fogd Winston Churchillre

– mondja a kis náci Johannesnek képzelt barátja, Hitler, mikor a fiú rájön, hogy az anyja egy zsidó lányt rejteget a padláson. A második világháború vége felé járunk. A Jojónak becézett tízéves német kisfiú éppen felépült a Hitlerjugend-hétvégén szerzett gránátrobbanás sérüléseiből, mikor újabb trauma vár rá a “betolakodó” személyében. Ráadásul, ha ő feladja a lányt, a lány beárulja az anyját, így mindenki pórul jár.

©

Jojo viszont mégsem olyan gyáva nyuszi, mint amilyennek az idősebb náci kamaszok csúfolják, emellett a Führer elkötelezett rajongójaként mindent meg akar tenni, hogy bejuthasson annak testőrségébe. Ebben a patthelyzetben tehát Jojo úgy határoz, hogy inkább tanulmányozni kezdi a náluk rejtőző ellenséget, aminek persze kiszámítható következményei lesznek.

A Jojo Nyuszi az új-zélandi Taika Waititi új filmje, amelyet nem a történetszövés eredetisége miatt fogunk emlegetni. A rendezőt a nagyközönség a Thor: Ragnarök című Marvel-filmhez köti, pedig Waititi eredetileg az okos és találó szatíra mestere. Ezt bizonyította már a Hétköznapi vámpírok című eszement műfaji paródiában. Vagy a Vademberek hajszájában, amelyben úgy mesél hitelesen arról, hogyan alakul ki szeretetteljes apa-fiú viszony két elviselhetetlen különc között, hogy közben könnyesre röhögjük magunkat.

A Jojo Nyusziban Waititi most megpróbálta összehozni Hollywoodot a saját féktelen humorával, és játékosan határfeszegető tragikomédiát vetett vászonra a náci kisfiúról, akinek Hitler a képzelt barátja. Az ötletet az Amerikai Filmakadémia is értékelte, hat kategóriában is jelölték, köztük a legjobb film, a legjobb női mellékszereplő és a legjobb adaptált forgatókönyv Oscar-díjára.

©

A film határfeszegető, mert kérdés, hogy szabad-e viccelni az antiszemitizmussal, és megmutatni, hogy a nácik között is akadt sokféle ember. A Jojo Nyuszit az Egyesült Államokban már 2019 végén bemutatták, külföldi kritikusai között pedig voltak, akik szerint a film relativizálja a náci rezsimet, és elítélték, hogy cuki Hitlert állít a főhőse mellé. Más kérdés, hogy aki szerint ez a film relativizálja a nácizmust, annak nyilvánvaló problémái vannak a gúny és a hangsúlyos irónia értelmezésével. Biztosan mindenhol lesznek ilyen nézők, nekik a morális dilemmákat faék egyszerűre butító háborús filmeket ajánljuk.

©

Egy gyerek mindent elhisz, ezért az abszurd is látványosabb

Annak, hogy a nácikon nevetünk, nagy hagyománya van a film történetében. Az egyik leghíresebb példa Charlie Chapliné, aki A diktátorban figurázta ki bajuszriválisa ámokfutását, és nem mellékesen az egyik legszebb, örök érvényűen humanista beszédet hagyta az utókorra.

A humor az egyik legerőteljesebb eszközünk a fanatizmus és az intolerancia ellen. Hogy viccet csinálunk azokból az emberekből és rendszerekből, akik a gyűlöletet hirdetik

– foglalta össze ars poeticáját a vígjáték védelmében Waititi is egy műsorban, a Jojo Nyuszi pedig elég tisztességes példa arra, mire gondol – csak megáll félúton.

A szatírát itt a gyerekek nézőpontja tekeri magasabb fokozatra, mert a gyerekek hiszékenysége és kritikátlansága miatt még látványosabb, mennyire abszurd dolgokat vettek komolyan a nácik, vagy milyen röhejes szokásokat követtek – miközben a felnőtt néző tisztában van a borzalmas tetteikkel is.

©

A Jojo Nyuszi bemutatja a náci ideológiában töltött mindennapokat, a tanult gyűlöletet, majd ezek csődjét a Harmadik Birodalom bukásakor, és meri kinevetni mindebben a szánalmast. A végtelen heilhitlerezés vagy a sétáltatásra váró klóngyerekek groteszk pillanatai mellett viszont képes a háború rettenetét úgy bemutatni, hogy nem törik meg a film stílusa. Legyen szó az ellenállók nyilvános megbüntetéséről, a Gestapóról, vagy amikor a front végül benyomul a városba, és ártatlanok és bűnösök egyaránt odavesznek: Waititi biztos kézzel őrzi meg a vígjáték kereteit, miközben nem kisebbíti a tragédiákat. Ez igazi rendezői bravúr.

A félvér Hitler és a náci macsóromantika

Mindehhez nagyszerű színészek, nagyszerű alakítással asszisztálnak. Kezdjük mindjárt Taika Waititivel, aki a képzelt Hitler bőrébe bújt. Ez a Hitler idióta tanácsaival nemcsak bajba keveri Jojót, de gyűlöletkeltő fröcsögése is egyre inkább önmaga paródiájába fordul, ahogy a kisfiú fokozatosan megkérdőjelezi a náci eszméket. Az ráadásul külön fricska, hogy Waititi polinéz zsidóként szokott utalni magára, hiszen félig maori, félig zsidó.

©

Nem Waititi az egyetlen, aki érzékelhetően jól szórakozik a szerepében. Klenzendorf kapitány (Sam Rockwell) és a Trónok harcából ismert segédje (Alfie Allen) tökéletesen alkalmatlanok a harctérre szánt gyerekek kiképzésére, viszont a náci macsóromantika megcsúfolására összeszokott meleg párt alkotnak.

A Jojo anyját alakító Scarlett Johannsoné a terror őrületében is életigenlő, józan, emberséges hang. Alakítása egy egyre kiforrottabb eszköztárral dolgozó színésznő jutalomjátéka, karaktere pedig hasonló derűt képes teremteni a történelem egyik legsötétebb pillanatában, mint Roberto Benigni apafigurája a holokausztról szóló Az élet szépben.

©

Persze az egész nem állna meg a gyerekek nélkül, és Waititi jól választott. A Jojót alakító Roman Griffin Davis képes elvinni az egész filmet, kis barátja, Yorki (Archie Yates) pedig imádnivalóan aranyos. Egyedül a zsidó Elsát alakító Thomasin McKenzie lóg ki a sorból, de ő is inkább azért, mert a karaktere megmaradt funkcionálisnak. Talpraesett, eszes lány, de nála nagyon erőteljesen kilátszik a dramaturgiai feladata. Azaz, hogy általa Jojo felülvizsgálja az addigi nézeteit, és megtanuljon az azonnali elutasításon túl máshogy is reagálni, ha fél.

©

Amikor Hollywood megzabolázza a bátorságot

A Jojo Nyuszi nem a semmiből jött, tovább él benne a Hitlerjugendről szóló, nagyon groteszk A bádogdob vagy a giccset súrolóan szívfacsaró A rémkirály. A háborút/holokausztot is láttuk már gyerekszemmel, és Waititi filmje sok ponton eszünkbe juttathatja a Holdfény királyságot is.

©

A film alapötlete egyébként Christine Leunens Cellába zárva című regényéből táplálkozik, csak míg a könyv egyre komorabb fordulatokat vesz, Waititi végül a szeretet mindent felülíró erejéről szóló sablonos happy endbe fullasztja a filmet. A rendező alapvető optimizmusa és az emberekbe vetett hite már korábban is megmutatkozott, a sziruposság mértékéért itt inkább az álomgyár felelhet.

A filmben ugyanis elég erősen érzékelhető a hollywoodi biztonsági játék: egy hangsúlyos szűrő, amely nem engedi kibontakozni Waititi elborult fekete humorát, és ezzel súlytalanná is teszi a filmet.

A Vademberek hajszájával a rendező megmutatta, hogy tud empatikusan fordulni a szereplői felé, miközben kíméletlenül ki is aknázza a helyzetekben és az emberi gyengeségekben rejlő abszurdot. Mindezt úgy, hogy érvényesen reflektál társadalmi problémákra is.

©

A Jojo Nyuszi esetében ezért még jobban hiányzik valamiféle utalás arra, hogy mi lett azokból a gyerekekből, akik évekig nevelkedtek a náci agymosásban. Vagy hogy a holokauszt után miért lehet még mindig politikai tőkét kovácsolni a populista gyűlöletkeltésből. 

Ugyan a film egyik utolsó jelenetében Jojo második legjobb barátja – hiszen az első nyilván a Führer –, Yorki azt mondja:

Nem könnyű manapság nácinak lenni.

A filmbeli pillanat viszont aztán feloldódik a happy end giccsében, mintha a győztes katonák zászlólobogtatása a Hitlerjugend örökségét is egy csapásra megoldaná.

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Halálra gázolt a vonat egy embert Ferihegynél

Halálra gázolt a vonat egy embert Ferihegynél

Megvalósulhat Elon Musk álma: még az idén chipet ültethet a Neuralink az emberi agyba

Megvalósulhat Elon Musk álma: még az idén chipet ültethet a Neuralink az emberi agyba

Mads Mikkelsen és Harrison Ford együtt viszik el a hátukon az Indiana Jones 5. részét

Mads Mikkelsen és Harrison Ford együtt viszik el a hátukon az Indiana Jones 5. részét