szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elkészült a Szabad György Irodaház.

A most elkészült háromszáz fős Szabad György Irodaházat alagút köti össze az Országházzal. A frissen elkészült épület földszintjén egy étterem nyílik majd, ahol megőrizték Boda Gábor szobrász carrarai márvány oszlopát is a régi épületből. Az irodaház több közösségi teret, pazar kilátásokat és komfortos, egy- és kétszemélyes irodákat foglal még magában, mindez egy növényekkel borított, függőfolyosós átrium köré szerveződik. A mozgássérültek számára is használható épületbe levegő-víz hőszivattyú is került, és részben hulladékhőt is hasznosít – tudósított a decemberi sajtó bejárás után a Magyar Nemzet.

Egy évszáda aktuális dilemma volt, hogy a Kossuth tér déli oldalának magántulajdonú telkein milyen épületet fognak felhúzni. A Fővárosi Közmunkák Tanácsa 1928-ban Hültl Dezső építészt, egyetemi professzort kérte fel, hogy tervezzen a telkek tulajdonosai által kötelezően alkalmazandó, egységes, historizáló homlokzatokat. A tértől idegen építészeti megoldások elkerülése mellett az is fontos cél volt, hogy az elaprózott telekviszonyok ellenére a házaknak középületszerű megjelenést biztosítsanak. A déli oldalon a II. világháborúig csak a Nádor utcával szomszédos és a mellette fekvő telek épült be a négyből, a másik kettő üresen maradt – olvasható a Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. honlapján.

A Rákosi-érában a Kossuth Lajos téri metróállomás felszíni építménye számára tervezték felhasználni a területet, de a megvalósítás elmaradt. Végül 1973-ra egy későmodern irodaház készült, benne a Magyar Kereskedelmi Kamarával és a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetségével. A műszakilag elavult épület bontására 2016-2017 folyamán került sor, miután az előzetes vizsgálatok kiderítették, hogy az épület tartószerkezete a vártnál rosszabb állapotban volt.

A Szabad György Irodaház az Országgyűlés Hivatala apparátusának lesz a munkahelye. Az épületről szakértői elemzést itt olvashat.

 

Szabad György (1924–2015)
Széchenyi-díjas magyar történész és politikus volt. Tagja a Magyar Tudományos Akadémiának, 1990-ben pedig megválasztották az első, szabadon választott Országgyűlés alelnökévé, később megbízták a házelnöki teendőkkel is. 1990. augusztus 3-tól a ciklus végéig volt az Országgyűlés elnöke. Kezdetben a magyar gazdaság- és társadalomtörténet volt a fő kutatási területe, majd a magyar polgári átalakulás korszakának vizsgálatával, az önálló államiság történeti kérdéseivel és a parlamentáris kormányzati rendszer konfliktusaival foglalkozott. 2001-ben vonult vissza. 2015-ben hunyt el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Alkotmánybíróság: az állami szervnek pontosan meg kell indokolnia, ha a járványra hivatkozva később válaszol

Alkotmánybíróság: az állami szervnek pontosan meg kell indokolnia, ha a járványra hivatkozva később válaszol

Rekordszinten van az oltási kedv

Rekordszinten van az oltási kedv

Közel tízszeresére ugrott tavaly a Sinopharm-vakcinát beszerző magyar cég árbevétele

Közel tízszeresére ugrott tavaly a Sinopharm-vakcinát beszerző magyar cég árbevétele