szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Nemzeti alaptanterv megpróbál elfogulatlanul, illetve kiegyensúlyozottan tekinteni a régió 20. századi magyar irodalmára – állítja az irodalomtörténész.

A pénteken megjelent és gyakorlatilag titokban, szakmai egyeztetés nélkül készített NAT szerzői közé 2018-ban bekerült Takaró Mihály (az antiszemita írók és a Horthy-rendszer iránti rajongásáról ismert irodalomtörténésznek nyilvánvalóan az alaptanterv hazafiasítása volt a feladata) szerdán az M1-en beszélt az alaptantervről.

Úgy véli (a saját munkájáról), hogy abban „az irodalom és a történelem tantárgy oktatását megújult ismeretek és egészen modern módszerek jellemzik”. Azt emelte ki, hogy a legfontosabb változás, hogy a 20. századi magyar irodalmat Kárpát-medencei irodalomként kezeli az új NAT.

„Az új alaptanterv megpróbál elfogulatlanul, illetve kiegyensúlyozottan tekinteni a régió 20. századi magyar irodalmára. Ezért kerültek bele erdélyi vagy felvidéki írók munkái, amelyek 1948 után kimaradtak az irodalmi kánonból” – mondta.

Takaró közölte, 1948 után ideológiai alapon kisepertek mindenkit a magyar irodalomból, aki nem felelt meg világnézeti szempontból annak a politikai kurzusnak. Ezt az időszakot úgy jellemezte, hogy a politikai elnyomás mellett kialakult a nézetdiktatúra és ízlésterror is.

A módszertan megújításáról elmondta, a "frontális tanítás" után rá kell térni a kooperatív tanításra, vagyis a csoportos feladatmegoldásra.

Takarót egyébként olyan szempontból elismerés illeti meg, mert ő az egyetlen a NAT készítői között, aki legalább a nevét vállalja és megszólal a dokumentumról. Más kérdés, hogy csak így, utólag tette, és hogy a véleményével az eddig megszólaló szakmai szervezetek enyhén szólva nem értenek egyet. (Ezeket itt gyűjtöttük egybe.) Beszámoltunk arról is, hogy pedagógusok tiltakozó akciót indítottak a NAT bevezetése ellen.

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megnéztük, mi a helyzet az MNB akciós hitelével: hamar elfogyhat a 2500 milliárd forint

Megnéztük, mi a helyzet az MNB akciós hitelével: hamar elfogyhat a 2500 milliárd forint

Győzött a a Manchester City, előnyben a Real Madrid

Győzött a a Manchester City, előnyben a Real Madrid

Az ország nagy részére figyelmeztetést adtak ki sűrű köd miatt

Az ország nagy részére figyelmeztetést adtak ki sűrű köd miatt