szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Történelmi pillanat ez.

Oscar-díj 2020
Nem volt magyar jelölt az idei Oscar-gálán, de a filmes világ legnagyobb eseménye így is tartogatott meglepetéseket. A gála – a tavalyihoz hasonlóan – házigazda nélkül zajlott, tarolt az Élősködők, hoppon maradt Az ír. Ebben a cikksorozatban mindenről beszámolunk, amit érdemes tudni a 2020-as Oscar-díjról.
Friss cikkek a témában

Nem jött be a papírforma, ilyenre az Oscar történetében még nem igen volt példa. A nagy esélyesnek Sam Mendes 1917 című filmjét tartották, de az elesett a legfontosabb díjaktól. Pong Dzsunho rendező viszont így negyedjére ment fel a mai napon az Oscar-gála színpadára, a filmje, az Élősködők ugyanis tarolt az éjjel.

Helyette ezúttal többek között a producer mondott köszönőbeszédet: "úgy érzem, ez óriási lehetőség" - fogalmazott, és megköszönte a koreai közönségnek is a bizalmat. A producer azt mondta: "Szeretném kifejezni a legőszintébb hálámat és legmélyebb tiszetelemet az akadémiai testület iránt."

A stáb ezt követően meghajolt, mire a közönség egyszerre kezdte skandálni, hogy "up", azaz emeljék fel a film készítői a fejüket.

A kétszeres Oscar-díjas és kétszeres Oscar-házigazda, Jane Fonda konferálta fel a jelölteket.

Lecsúsztak az Oscar legfontosabb díjáról:

  • 1917
  • Az aszfalt királyai
  • Az ír
  • Házassági történet
  • Jojo Nyuszi
  • Joker
  • Kisasszonyok
  • Volt egyszer egy Hollywood

Kritikánk a filmről ide kattintva olvasható:

Előmásztak a paraziták a koszos szuterénből

Merre halad annak az embernek a sorsa, aki egy szuterénben él? Látja ugyan az eget, van esélye feljebb küzdeni magát, de ugyanilyen könnyen zuhanhat még mélyebbre, ahova már a nap fénye sem jut el. Az Élősködők ezzel játszik el, és mintha John Oliver brutálisan szellemes politikai elemző műsorának filmes verzióját néznénk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!