szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Vígszínház igazgatója szerint nem igaz, hogy a bent lévők nem mernek beszélni vele, hiszen ő minden nap ott van a színházban, és mindenkivel kommunikál. Amikor felmerült, hogy Stohl András is aláírta a nyílt levelet, Eszenyi a színész előéletére célozgatott, majd azt mondta: nem kívánja kommentálni.

Interjút adott Eszenyi Enikő az ATV Spirit Húzós című műsorának, amely teljes terjedelmében ma este látható majd a csatornán 20 óra 25 perctől.

Eszenyi arra reagálva, hogy a társulat 96 százaléka ellene szavazott, elmondta,

ez nem igaz.

„A társulatnak 400 tagja van, a dolgozókkal együtt, tehát akárhogy számolok, – én négyesre érettségiztem matematikából –, a négyszáznak nem 113 a 96 százaléka.”

Amikor Rónai Egon műsorvezető felvetette, hogy valami mocorog a mélyben, Eszenyi Enikő helyeselt, de hozzátette: furcsa az időzítés.

„Adok egy nyilatkozatot egy portálnak, ami megjelenik a meghallgatásom előtt egy nappal, utána délután ugyanezen a portálon megjelenik egy lejárató cikk, (…), majd este olyan kollégák, akik régen voltak a Vígszínház tagjai… Szóval bennem is kérdéseket vet fel, hogy egy nappal a meghallgatásom előtt, miért? Ez nagyon furcsa egybeesés, és innentől kezdve minden nap van egy megjelenés, és szerintem most is írják már az újabbat, és holnap is jön egy…” – vetette fel.

Rónai Egon megkérdezte tőle, hogy van-e érzése azzal kapcsolatban, ki szervezi ezeket a megszólalásokat, erre az igazgató azt mondta, neki nagyon sok érzése van, de az első érzése az, hogy neki a Vígszínház érdekében kell minden döntését meghoznia, mint ahogy eddig is tette.

Eddig minden este teltházzal játszottunk, 97 százalékos a nézettségünk, soha ennyi nézőnk nem volt, fiatalok és öreg nagy színészek, szimbiózisban, együtt, erőfeszítve olyan nagyszerű előadásokat hoztak létre, amelyek nagyon elnyerték a nézők érdeklődését. Tehát tényleg kérdezem, hogy mi a baj a Vígszínházzal?

Eszenyi Enikő szerint az, ami most történik, üzengetés a nyilvánosság előtt, lejáratókampány. Rónai Egon, – a levelet aláírókra hivatkozva, akik azt mondják, a jelenleg is ott dolgozó színészek nem mernek megszólalni – megkérdezte tőle, hogy nem hívta-e össze a társulatot, hogy ha problémájuk van, mondják el, Eszenyi elmondta: ez nem igaz, hiszen minden nap ott van a színházban, és minden nap kommunikál mindenkivel. „Előadás előtt nálunk összetartás van, összegyűlnek a színészek.

Tényleg már ott tartunk, hogy a 45 kilómmal senki nem mer hozzám odajönni és beszélni? – kérdezte.

Rónai Egon erre azt válaszolta, hogy valószínűleg nem a súlya, hanem a habitusa lehet az oka a hallgatásnak. Eszenyi erre azt felelte: ő ebbe a műsorba is azért jött el, hogy példát mutasson azoknak a nőknek, akik vezető pozícióban vannak – vagy abban szeretnének lenni –, hogy igenis álljanak ki és védjék magukat.

Több színész is arról beszélt korábban, hogy Eszenyi Enikő átrendezi más alkotók előadásait. Az igazgató erre a felvetésre hangsúlyozta, hogy ő úgy szokta csinálni, hogy megkérdezi, mikor mehet. „Azt mondják, most ezen a délelőttön vagy este gyere. Odamegyek, megnézem, és azt mondom, üljünk le. Ilyenkor van mellettem valaki, aki jegyzi azt, ugyanúgy, mint a rendezőnek, mi a véleményem a darabról. Négyszemközt elmondom, aztán vele megbeszélem azt, hogy esetleg még mit látok. És azt mondom, ahogy te gondolod, annyit adsz át a színészeknek, amennyit szeretnél. Aztán megkérdezem azt is, hogy én mit mondhatok a színésznek.”

De szóba került az is, hogy Stohl András miért írhatta alá a nyílt levelet. Ekkor egy érdekes párbeszéd játszódik le a műsorvezető és a vendége között.

EE: Húha, most erre a kérdésre hadd ne válaszoljak. Ismerjük az Andris történetét, együtt játszunk (…), hadd ne kommentáljam ezt. (…) Lejátszottunk, nem tudom, hány A testőrt. (…) Nem akarok személyeskedni. Azt kérdezem tőled, hogy te tényleg komolyan kérdezed, hogy ő aláírt egy ilyet? És az ő előélete, hogy ő mit csinált, ugye az nem számít ilyenkor?

RE: Már milyen szempontból?

EE: Jaj, értem. Jó.

A műsorvezető szerette volna kideríteni, hogy Eszenyi mire gondol, de végül nem kívánta kommentálni Stohl aláírását.

Végül felmerült az is, hogy alszik jelenleg az igazgató, de erre azt mondta:

jól, mert tiszta a lelkiismeretem.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Kult

„Nem Eszenyi Enikő ellen vagyunk, hanem a színházban dolgozókért” – megszólaltak a Víg korábbi tagjai

A Vígszínház néhány korábbi alkalmazottja nemrég nyilatkozatot adott ki, amelyben arról írtak, hogy Eszenyi Enikő vezetői kommunikációja nagyban hozzájárult a szerződésbontásukhoz. Megkerestük a nyílt levelet aláíró Hevér Gábort, Molnár Áront és Mészáros Mátét is: a színészek megalázottságról, takarásban síró kollégákról és súlyos szakmaiatlanságról számoltak be. Elmondták azt is, mit várnak a mostani kiállástól.

Fegyverért cserébe iPadek: súlyos vesztegetési ügybe keveredett az Apple biztonsági főnöke

Fegyverért cserébe iPadek: súlyos vesztegetési ügybe keveredett az Apple biztonsági főnöke

Merkely Béla felépült és újra gyógyít

Merkely Béla felépült és újra gyógyít

Kiterjesztette a kormány a maszkviselés alól felmentettek körét

Kiterjesztette a kormány a maszkviselés alól felmentettek körét