szerző:
Gyarmathy Éva
Tetszett a cikk?

Maruzsa államtitkár szerint a diákok 97 százaléka érettségizni akar. Ezzel a logikával azt is mondhatná, hogy a magyar fertőzötteknek 11,2%-a nem akart életben maradni. Vélemény.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Rossz ómen az oktatásunk jövőjére nézve, hogy a magyarországi oktatásirányítás, szemben sok más országéval, képtelen rugalmasan reagálni, kreatív megoldásokat találni. Egy világjárvány sem elég ahhoz, hogy ráébredjenek, az oktatásunk vészesen elavult, és az érettségi vizsga, mint ősi szivatás, ennek egyik prominens szeglete, szintén megújulásra érett.

Az sem bíztató, hogy az oktatásirányítás egyik vezetője a „Bevezetés a logika alapjaiba kezdőknek I.” vizsgán is megbukna a kijelentései alapján. Maruzsa Zoltán azt állítja, hogy a diákok érettségizni akarnak. Úgy tűnik, ezt a feltételezést arra alapozza, hogy 2455 diák, a diákoknak kevesebb, mint 3%-a jelezte, hogy nem megy el érettségizni. A 97%-ról azonban csak annyit tudunk, hogy elmegy. Azt nem tudjuk, hogy ezek a diákok akarnak-e érettségizni. Az is lehet, hogy kénytelenek. Az is lehet, hogy csak azok akarnak elmenni, akik felvételizni akarnak, és lehet, hogy ők is csak azokból a tantárgyakból akarnak érettségizni, amelyekből felvételiznek, egyébként nagyon megfelel nekik a megajánlott jegy. A reprezentatív felmérés eredményei ezt jelzik, vagyis sokkal finomabb gondolkodásról tanúskodik, mint amire az oktatásirányítás képesnek látszik.

A szándék tulajdonítása politikusi fogás, de a primitívebb fajtából, mert égbekiáltó a logikátlansága. Ezzel az erővel azt is mondhatjuk, hogy minthogy a pedagógusok 3%-a nem vállalja az ingyen túlórázást, a pedagógusok ingyen túlórázni akarnak. Sőt, a kisvállalkozók 3%-a nem fizeti be a rá kivetett különadókat, tehát a kisvállalkozók különadókat akarnak fizetni. És a 2775 magyarországi koronavírus fertőzöttből 312-en meghaltak, vagyis a magyar fertőzötteknek 11,2%-a nem akart életben maradni. Amúgy nemzetközi adatok szerint a fertőzötteknek csak 2%-a nem akar életben maradni, dehát mi ilyenek vagyunk. És olyanok vagyunk, hogy nekünk megfelel a logikátlan csúsztatás, hogy ne kelljen a politikusainknak se megerőltetniük magukat a precíz gondolkodással.

A tények makacs dolgok, de ebben az évben az érettségizők nem a tényeken alapuló elemző gondolkodást tanulják, hanem a „többet erőszakkal, mint ésszel” szemléletet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!