szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Együttérzek az isztambuliakkal, és fájdalmat érzek, amikor a Hagia Sophiára gondolok – mondta Ferenc pápa azt követően, hogy Törökországban bejelentették, ismét mecsetként működik majd az eredetileg keresztény katedrálisként épült isztambuli műemlék.

Az Európa és Ázsia határán lévő Isztambul belvárosában álló Hagia Sophiát több mint 1500 évvel ezelőtt építették, és a székesegyházat először 1453-ban alakították át mecsetté. A jelenleg is az UNESCO világörökség listáján lévő épületet a világi török állam Kemal Atatürk tette múzeummá 1934-ben.

A napokban viszont egy török bíróság úgy döntött, jogi értelemben a Hagia Sophia nem lehet más, csak mecset. Recep Tayyip Erdogan török államfő közölte, az első muzulmán istentiszteletet július 24-én tartják majd az épületben.

Az államfő, aki maga is támogatta az átalakítást, közölte, az épület a jövőben is nyitva áll minden érdeklődő előtt. A Hagia Sophia Isztambul egyik legnépszerűbb látványossága, tavaly több mint 3,7 millió turista járt az épületben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
40 mp nyugalom – avagy mit érzünk, amikor hozzánk szól egy kolléga?

40 mp nyugalom – avagy mit érzünk, amikor hozzánk szól egy kolléga?

Márki-Zay Péter távollétében visszavonták a vásárhelyi informátor-rendeletet

Márki-Zay Péter távollétében visszavonták a vásárhelyi informátor-rendeletet

A Huawei-telefoncsipek napjai szó szerint meg vannak számlálva

A Huawei-telefoncsipek napjai szó szerint meg vannak számlálva