szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Székely Gábor szerint “az önmagunkban gyönyörködés szakmánk elárulása”.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Nyílt levélben írta meg véleményét a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) kialakult helyzetről Székely Gábor Kossuth-díjas rendező, melyben az intézmény új kuratóriumi elnökének, Vidnyánszky Attilának is üzent.

A legendás rendező és tanár szerint Vidnyánszky “legutóbbi nyilatkozatában – a korábbiaktól eltérően – szakmainak tűnő kérdések már elő sem kerülnek, szinte csak saját harcáról és saját törlesztéséről beszél,

és színházi kollégáit már csak megbélyegző politikai vagy annál rosszabb jelzőkkel illeti. Ez megengedhetetlen!”

A rendező úgy folytatja, “megnyilvánulásaiban nem érzi erkölcstelennek azt, hogy 155 éves egyetemünket 'szakmabeliként' politikai érdekek miatt gyalázza, és egy jelentős korszak kitűnő művészeinek munkáját, tanári pályáját és erkölcsi feddhetetlenségét teszi kérdésessé. Sajnálatos az is, hogy ön a hallgatókat nem tekinti felnőtt embereknek, csak a tanáraik által megtévesztett fiataloknak.” (Székely itt Vidnyánszky egyik, az Origónak adott interjújára, illetve az abban elhangzottakra utal.)

Székely Gábor szerint Vidnyánszky “az európai színházi megmérettetésben jelesen vizsgázó magyar színházi élet sikerét még csak röpke ideig élhette meg”. A rendező, tanár arra is felhívja a figyelmet, hogy “színházainkban, filmjeinkben a magyar emberek közérzetét kell kifejeznünk, a körülöttünk lévő világról kell árnyaltan gondolkodnunk. Ha ezt nem tesszük, hivatásunknak nem teszünk eleget.

Az önmagunkban gyönyörködés szakmánk elárulása.”

Székely a nyílt levélben felmondásáról is ír a 444 szerint:

"Mindezért az ön által „felügyelt” egyetemen szeptember 1-től szerződésemet felmondom, megkezdett munkámat, ha az osztályfőnökök igénylik, bérezés nélkül folytatom.

Súlyos tévedéseiért kérjen bocsánatot, vagy szégyellje magát!”

– üzente.

Az államiból augusztus elején alapítványi tulajdonba kerülő Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) új kuratóriumának elnökét, a Nemzeti Színház vezérigazgatóját, Vidnyánszky Attilát nem hajlandó elfogadni az egyetem diáksága. A kinevezését követően 41 év után felbontotta a szerződését a Színművészetivel Zsámbéki Gábor, de felmondott Gáspár Máté, az Elméleti és Művészetközvetítői Intézet vezetője is.

Schilling Árpád rendező a Facebookon üzent Vidnyánszkynak, ebben azt írta, “Vidnyánszky kezdetektől hiányos érvkészlete mára puszta önsajnálattá, sértett önigazolássá, fékezhetetlen bosszúvá merevedett”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
99 éves kor felett nem lehet online regisztrálni vakcinára

99 éves kor felett nem lehet online regisztrálni vakcinára

Nincs felső határa a testmozgásnak, ha a szív egészségéről van szó

Nincs felső határa a testmozgásnak, ha a szív egészségéről van szó

128 lakót fertőzött meg a koronavírus brit mutációja egy belga idősotthonban

128 lakót fertőzött meg a koronavírus brit mutációja egy belga idősotthonban