szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A színész hangsúlyozta: ami most a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel történik, annak az egész ország kárát látja majd.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

„Ordas baklövés” politikai ügyet csinálni a színészképzésből Nagy Ervin szerint, aki a Színház- és Filmművészeti Egyetem körül kialakult helyzetről nyilatkozott az RTL Klubnak. A színész felidézte, hogy dolgozott együtt Vidnyánszky Attilával, de akkor még „sokkal nyitottabb ember volt”.

Nem tudom, mi történt vele az elmúlt tíz évben, és hogy a sértettsége miért állandóan valami politikai segítséget kívánt meg

– mondta az SZFE kuratóriumának múlt hónapban kinevezett elnökéről. Nagy Ervin szerint eljöhet a nap, amikor a kuratóriumi elnök „egyedül fog ülni az egyetemen, mert senki nem lesz ott”.

A színész szerint az SZFE hallgatói egyáltalán nem csinálnak politikát ebből az ügyből, csupán kiállnak a tanáraik mellett, akiktől meg akarják tanulni a színészszakmát, és

„Nem akarják elviselni, hogy egyik pillanatról a másikra olyan fajsúlyú döntéseket hozzanak a fejük felett, amivel arra kényszerítik a tanári kart, hogy fölálljon”.

Nagy Ervin szerint semmi baj nincs a Színművészeti Egyetemmel, „nem kell úgy csinálni, mintha itt valami hatalmas változásra lenne szükség – ez hazugság”. Ezt az is alátámasztja, hogy a fiatalabb generációkat látva ő úgy érzi, minden rendben van.

Nagy Ervin úgy gondolja, hogy amelyik ország a saját művészetét vagy tudományos életét megpróbálja befolyásolni, „az zsákutcába kerül”, és azt fogja elérni, hogy az emberek fellázadjanak, pont úgy, ahogy most is történik. A színész épp ezért szorgalmazza a párbeszédet az állam és az egyetem között: „Régóta mondom a politikának: százötven éves platánfát nem vágunk ki, mert néhány éven belül nem lesz helyette más, ezt értsük már meg. […] Lesz egy ilyen csenevész fa, amit a politika majd meg akar öregíteni, de ez nem fog menni.”

Jelenleg az egész színészszakma úgy gondolja, hogy most olyan „visszafordíthatatlan folyamatok” mennek végbe, aminek „később az egész ország kárát fogja látni” – mondta Nagy Ervin, aki arra kér mindenkit, vállaljon szolidaritás az egyetem hallgatóival. Mint mondta, ha ő lenne most diák, ott lenne velük a barikádon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sajtóértesülések szerint nem vásárol több vakcinát az AstraZenecától és a Johnson & Johnsontól az EU

Sajtóértesülések szerint nem vásárol több vakcinát az AstraZenecától és a Johnson & Johnsontól az EU

Kemenesi Gábor szerint fel kell készülni a vírus visszatérésére

Kemenesi Gábor szerint fel kell készülni a vírus visszatérésére

Roubini szerint könnyen lehet, hogy a stagfláció jelenti majd a közeljövő legnagyobb kihívását

Roubini szerint könnyen lehet, hogy a stagfláció jelenti majd a közeljövő legnagyobb kihívását