szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Berliner Ensemble így támogatja a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak és oktatóinak a tiltakozását.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Lemondta részvételét a budapesti MITEM fesztiválon a Bertolt Brecht által alapított Berliner Ensemble. Az egyik leghíresebb európai színház közleményét az SZFEHallgatói Önkormányzatának Facebook-oldalán tették közzé. Az Oliver Reese intendáns által jegyzett közleményben azt írják: támogatja a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak és tanári karának tiltakozását, és ezért lemondják a tervezett Medea vendégjátékot a budapesti MITEM fesztiválon.

„A hírneves Színház- és Filmművészeti Egyetem vezető pozícióinak átruházása az újonnan alapított kormányközeli Színház- és Filmművészetért Alapítványra gyakorlatilag az egyetem autonómiájának elvesztését jelenti. Ezzel az Orbán-kormány még egy további lépést tesz a kultúra erőltetett uniformizálásának irányába – ez nyilvánul meg a Nemzeti Színház igazgatójának, Vidnyánszky Attilának kuratóriumi elnökké történő kinevezésében is, akinek a magyar színházi szakmára gyakorolt befolyása így ismét tovább nő. Az átalakítás folyamata, amely az egyetem korábbi vezetésének bevonása nélkül zajlott le, minden tekintetben antidemokratikus. A szolidaritás jeleként a Berliner Ensemble társulata a mai napon lemondta a jövő évre tervezett Medea vendégjátékot a Vidnyánszky Attila által vezetett MITEM fesztiválon.”

#freeSZFE: das Berliner Ensemble unterstützt die Proteste der Studierenden und Lehrkräfte der Budapester Universität für...

Posted by Berliner Ensemble on Saturday, 5 September 2020

Vidnyánszky Attila, aki a MITEM művészeti vezetője is, 2018-ban a berlini társulat két előadását is meghívta a fesztiválra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Munkanélküliségi adatok: vihar előtti csend a kirúgási hullám előtt

Munkanélküliségi adatok: vihar előtti csend a kirúgási hullám előtt

Másfél millióért árulja kínai elektromos autóját a General Motors

Másfél millióért árulja kínai elektromos autóját a General Motors

„A liberalizmus szelleme Magyarországon megszűnt, és napja külföldön is leáldozóban van”: 100 éve fogadták el a numerus clausust

„A liberalizmus szelleme Magyarországon megszűnt, és napja külföldön is leáldozóban van”: 100 éve fogadták el a numerus clausust