szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Vígszínház új igazgatója úgy véli, egy művészeti egyetem szabadsága nemzeti ügy.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Rudolf Péter is elmondta a véleményét a Színház- és Filmművészeti Egyetem ügyében a 24.hu-nak.

Színház- és Filmművészeti Egyetem körül kialakult helyzet kapcsán a Vígszínház 300 dolgozója nevében nem nyilatkozhatok. A színház tagjai maguk döntik el, hogy miként viszonyulnak a helyzethez.
Az egyetem körüli történések számomra riasztóak.
Lényegében olyan szellemi polgárháború van körülöttünk, melyben lehetetlen létezni, dolgozni, gondolkozni – és nem tehetjük a dolgunkat. Megmerevedtek a frontvonalak. Jelen körülmények között konszenzusra, továbblépésre nem látok esélyt. Vissza kellene térni a kezdő pillanathoz. A szenátus jogainak és feladatainak tisztázáshoz. Egy művészeti egyetem szabadsága nemzeti ügy. Továbbra is úgy gondolom, nem történhet semmi az egyetemmel való egyeztetés nélkül. Tiszta lap kell. Újratervezés.

A Vígszínház új igazgatója hangsúlyozta, ugyan a színház 300 dolgozója nevében nem nyilatkozhat - a tagok maguk döntik el, hogy miként viszonyulnak a helyzethez, -

számára riasztóak az egyetem körüli történések.

"Lényegében olyan szellemi polgárháború van körülöttünk, melyben lehetetlen létezni, dolgozni, gondolkozni – és nem tehetjük a dolgunkat. Megmerevedtek a frontvonalak. Jelen körülmények között konszenzusra, továbblépésre nem látok esélyt. Vissza kellene térni a kezdő pillanathoz. A szenátus jogainak és feladatainak tisztázáshoz. Egy művészeti egyetem szabadsága nemzeti ügy. Továbbra is úgy gondolom, nem történhet semmi az egyetemmel való egyeztetés nélkül. Tiszta lap kell. Újratervezés" - mondta Rudolf a lapnak.

A 24.hu elérte Hernádi Juditot is, aki még a törvényjavaslat benyújtásakor aláírta azt a nyílt levelet, amely a modellváltás ellen tiltakozott. Szerinte semmit nem lehet ráerőszakolni emberekre, és nemrég ő is őrködött az egyetem tetején, mert igyekszik a diákok mellé állni, amennyire csak tud.

A színésznő hozzátette: jó dolognak tartja, ha valaki konzervatív és keresztény, és ezekben az értékekben hisz. „Így kerek a világ, hogy minden egyszerre van jelen, ezek nélkül a másik oldal sem találja a helyét. Egy azonban biztos: mind a tudományos felfedezések, mind a művészi újítások akkor történnek, ha az ember nyitott. Ennek pedig a konzervatív szó eleve ellenáll. A nyitottság, a beengedés, a másik elfogadása alapfeltétele, hogy az ember haladjon és fejlődjön. Aztán jön a másik, aki ezt a tudást megpróbálja konzerválni" - mondta. Hernádi szerint ebben a pillanatban Vidnyánszkynál van az erő, ha pedig ez így van, akkor ő az, akinek engednie kell.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Politico: Így szakította szét Orbán Viktor az Európai Uniót és így úszta meg

Politico: Így szakította szét Orbán Viktor az Európai Uniót és így úszta meg

Felcsillant a remény a Huawei előtt, úgy hívják, Intel

Felcsillant a remény a Huawei előtt, úgy hívják, Intel

A Semmelweis Egyetem megmutatta egy 30-as beteg CT-felvételeit, aki két hétig volt lélegeztetőgépen

A Semmelweis Egyetem megmutatta egy 30-as beteg CT-felvételeit, aki két hétig volt lélegeztetőgépen