szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A német sajtó szerint lehetséges, hogy az esetnek köze van az összeesküvés-elméletekhez.

Olajos állagú folyadékot öntöttek ismeretlenek legkevesebb 70 műkincs felszínére a berlini Múzeum-sziget három kiállítóhelyén: a Pergamonmuseumban, az Alte Nationalgalerie-ben és a Neues Museumban – tudta meg a Deutschlandfunk és a Die Zeit című hetilap. A médiumok szerint az eset Németország újraegyesítésének harmincadik évfordulóján, október 3-án történt, ám az intézmények vezetősége nem számolt be róla.

Megrongáltak egyebek mellett ókori egyiptomi szarkofágokat, XIX. századi festményeket és szobrokat. A folyadék látható nyomokat hagyott a műkincseken. Az ügyben rongálás miatt indítottak eljárást ismeretlen tettes ellen.

A német főváros rendőrsége megerősítette a Deutchlandfunk és a Die Zeit értesülését, részeteket azonban nem közöltek.

A Der Tagesspiegel című berlini lap szerint a tartományi bűnügyi hivatal (LKA) levélben megkeres mindenkit, aki a múzeumokat működtető közalapítvány portálján jegyet vásárolt október 3-ra. Arra kérik őket, hogy idézzék fel látogatásukat, és közöljék, ha emlékeznek valami feltűnő, gyanús mozzanatra.

A műkincsrongálás háttere egyelőre ismeretlen. Az sem világos még, hogy van-e jelentősége annak, hogy az eset a nemzeti ünnepen történt.

Német sajtóbeszámolók szerint lehetséges, hogy a rongálás összefüggésben áll a koronavírus-járványt lassító intézkedések ellen szervezett demonstrációi és az összeesküvés-elméletek terjesztése révén a konyhaművészeten túl is ismert vegán sztárszakács, Attila Hildmann egy szeptemberi felhívásával. A szakács abban úgy vélekedett, hogy a kancellár, Angela Merkel lakásának szomszédságában álló Pergamon Múzeumban van „a sátán trónszéke”.

A berlini Múzeumsziget Németország egyik legnépszerűbb múzeumi negyede. Legismertebb műkincsei között van az ókori görög kultúra monumentális remekművei között számontartott Pergamon-oltár és Nofertiti – Ehnaton egyiptomi uralkodó felesége – több mint háromezer éve készített mellszobra. Az épületegyüttes 1999 óta szerepel az UNESCO (az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete) kulturális világörökségi listáján, tavaly 3,1 millió látogatója volt.

A The Guardian beszámolója szerint a Pergamon-oltárról azt terjeszti Hildmann, hogy Merkel emberáldozatot mutatott be rajta. A férfi a QAnon mozgalom egyik leghangosabb tagja Németországban. A 2017-ben, az Egyesült Államokban alakult mozgalom hívei szerint a világot egy titkos elit irányítja, amelynek tagjai gyerekeket is molesztálnak.

Berlinben összefújta a politikai szél a vírustagadókat

Tarka keverék a németországi koronatagadók társasága: az egyszerű oltásellenesek mellett a legvadabb összeesküvés-elméletek hívei szintúgy megtalálhatók, mint a kemény szélsőjobboldaliak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Demeter Szilárd nem az új zsidó, hanem a régi náci” – a PIM-főigazgató miatt sorozták a Fideszt a parlamentben

„Demeter Szilárd nem az új zsidó, hanem a régi náci” – a PIM-főigazgató miatt sorozták a Fideszt a parlamentben

Amint lehetett, kitódultak az utcákra az olaszok

Amint lehetett, kitódultak az utcákra az olaszok

A száműzött ellenzéket is vádolja vezető atomtudósa megölése miatt Irán

A száműzött ellenzéket is vádolja vezető atomtudósa megölése miatt Irán