Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Rubicon mellett a Jelenkor, a Tiszatáj és az Új Forrás is részesül a keretösszegből.

A kormány az idei költségvetésből 347 millió forintot utalt ki „a nemzeti kultúra építésében elkötelezett periodikák támogatására”.

A 24 címzett között nemcsak a kormánypártivá átalakított Kommentár, a konzervatív Magyar Szemle, vagy az önállóságát megtartó, de archívuma révén NER-közelbe került népszerű Rubicon történelmi folyóirat található meg, hanem több nagy hagyományú, politikailag kevésbé besorolható tekintélyes lap: a debreceni Alföld, a pécsi Jelenkor, a szegedi Tiszatáj, a kecskeméti Forrás, a szombathelyi Életünk és a tatabányai Új Forrás, amely a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) nyári kedvezőtlen döntése után már a megszűnéstől tartott.

Az egyes támogatások mértékéről az emberi erőforrások minisztere a Petőfi Irodalmi Múzeum bevonásával dönt.

Egy másik kedd esti kormányhatározat „a magyar nyelvű folyóiratok támogatási rendszerének átalakításáról” szól, és a következő négy évre évi 1,8 milliárd forintot utal ki erre a célra, plusz évi 144 milliót a Petőfi Irodalmi Ügynökség általi lebonyolításra. A döntés itt is a miniszter joga. A határozat szerint a kormány egyetért a támogatási rendszer átalakításával, ami vélhetően a Petőfi Irodalmi Múzeum, illetve az Ügynökség szerepére vonatkozik, de arról nem szól, hogy mi lesz az NKA eddigi folyóirat-támogatásaival.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már csőben van a Huawei P50 – nagy kérdés, mi lesz rajta

Már csőben van a Huawei P50 – nagy kérdés, mi lesz rajta

Vidnyánszkyék érvénytelenítik az SZFE idei első félévét a friss kormányrendeletre hivatkozva

Vidnyánszkyék érvénytelenítik az SZFE idei első félévét a friss kormányrendeletre hivatkozva

Keresik a rendőrök a trolin gyereket megütő és rángató férfit

Keresik a rendőrök a trolin gyereket megütő és rángató férfit