szerző:
HVG360
Tetszett a cikk?

Súlyos kérdéseket boncolgat a Nagyi projekt című dokumentumfilm, de ezt főhősei révén olyan lazasággal kezeli, hogy mégsem érezzük kényelmetlenül magunkat közben. A filmet most a hvg360-on láthatják.

Azt ismerik, amikor egy angol kém, egy náci család sarja és egy holokauszttúlélő leül ebédelni? Ez nem egy vicc felvezetése, hanem egy dokumentumfilm egyik jelenete. A humort mindenesetre nem nélkülözi a Nagyi Projekt című film, amelyet 2017-ben mutattak be a mozikban, és most online, négy részben látható a hvg360-on.

Az első két rész már elérhető az oldalon:

Doku360: Hitlert bemutatták apámnak, elég barátságosnak tűnt

Három fiatal próbálja átrágni magát a 20. század történelmén, nagymamáik történetein keresztül. Egy angol kém, egy táncosnő a náci Németországból és egy magyar holokauszttúlélő mesél, miközben a fiatalok figyelnek, de sajátos humorukat sem adják fel. Nagyi projekt, első rész.

Lehetséges a XX. század borzalmairól, az elfelejteni vágyott családi történetekről és a halálról fesztelenül, őszintén mesélni? A film alkotóinak sikerült ez a bravúr. Három fiatal, az angol Meredith Colchester, a német Ruben Woodin-Dechamps és a magyar Révész Bálint nagymamáik történeteivel, hétéves utazás során mutatják be az előző század viharait, miközben nagyon is mai témákat dolgoznak fel.

Korábbi interjúnk a film rendezőjével:

A mi generációnkkal az a baj, hogy nincs baj - interjú a Nagyi projekt rendezőjével

Mi sül ki abból, hogy sok évtizeddel a második világháború után az egykori angol kémnő, a volt náci Németország egy táncosnője és egy magyar holokauszttúlélő találkoznak? Révész Bálint Nagyi projekt című filmje nemcsak imádni való, de közkinccsé teszi egyes emberek magántörténelmeit is. Villáminterjú a nagyikat faggató unokával.

A srácok bohókás hozzáállással, de hatalmas empátiával és érdeklődéssel nyúltak a családi sztorikhoz, amelyek kikacsintanak a világtörténelemre. Miközben igyekeznek saját rokonaikat is kimozdítani a komfortzónájukból, ők maguk is kényelmetlen kérdésekkel találják szembe magukat. Miért érez bűntudatot a nácik tetteiért egy huszonéves német fiatal, aki még nem is élt, amikor elkövették azokat? Hisznek-e Istenben? Van-e túlvilág?

Doku360: Szívesen részt vettem volna a lincselésben, de nem tudtam volna ütni

Az évtizedekkel ezelőtti családi történetek nem mindig vidámak, hiszen sok közülük a 20. század viszontagságos éveire esik. De miért érzi magát zavarban 70 év múltán is egy német fiatal, ha a második világháború a téma? Nagyi Projekt, második rész.

Az alkotók nem sulykolják saját válaszaikat, de egyéni képi és filmnyelvi megoldásaikkal szemtelen módon adnak betekintést a saját világukba. Ez az őszinteség teszi igazán egyedivé a filmet, amelyből legalább annyit meg lehet tudni az unokák gondolkodásáról, mint a nagymamák életéről. A film egyik csúcspontja, amikor a három családot közös asztalhoz ültetik az alkotók. Ebben a helyzetben nemcsak az érzelmek törnek felszínre, de a jelenet elvezet a film legfontosabb felismeréséhez: ahogy egy háború veszteseit vagy győzteseit sem lehet kollektíven megítélni, a kedves nagymama élete sem csupán fekete vagy fehér.

NAGYI PROJEKT / hivatalos előzetes (12)

NAGYI PROJEKT / Révész Bálint filmje november 1-től a mozikban! A film három fiatalember felnőtté válásának és nagymamáik múltjának története - egy tényleges és egy szimbolikus utazás formájában. Ahogyan a fiúk bebarangolják Európát, a nagyik - egy angol kém, egy náci németországi táncosnő és egy magyar kommunista holokauszttúlélő - felelevenítik élményeiket, egy virtuális utazás is kibontakozik a huszadik század történelmébe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ez történt: Bankkártyával lopó csalókat leplezett le a Jófogás

Ez történt: Bankkártyával lopó csalókat leplezett le a Jófogás

Kiszivárgott fotón az Asus játékosoknak szánt csúcsmobilja, a ROG Phone 4

Kiszivárgott fotón az Asus játékosoknak szánt csúcsmobilja, a ROG Phone 4

Zúgolódnak a karanténba kényszerített teniszezők Ausztráliában

Zúgolódnak a karanténba kényszerített teniszezők Ausztráliában