Hamvay Péter
Hamvay Péter
Tetszett a cikk?

A Színházi Társaság szerint a most feltárt problémák miatt lépett ki tavaly a POSZT-ot szervező cégből.

Mint korábban megírtuk, Pécs városának közleménye szerint a POSZT-ot szervező Pécsi Országos Színházi Fesztivál Nonprofit Kft. (POSZF) három vezető tisztségviselője és egy negyedik vezető közeli hozzátartozója által megalapított Aktor Produkció Közhasznú Nonprofit Kft. mintegy tízmillió forinttal rövidítette meg a fesztivált, ezért büntetőfeljelentést tettek.

A pécsi színházi találkozót szervező POSZF Nkft-nek kezdetben két tulajdonosa volt: Pécs városa, és a Magyar Színházi Társaság. A Vidnyászky Attila-féle Magyar Teátrumi Társaság 2012-ben vásárolta be magát, hogy az általuk korábban sokat támadott seregszemlén tagjai is nagyobb súllyal jelenhessenek meg. Nem volt harmonikus a két színházi szervezet együttműködése, fokozatosan szorították ki a döntésekből Színházi Társaságot, a folyamatról a Magyar Naracs írt részletesen. Végül épp az Aktor körüli ügyek miatt tavaly távozott is a társaságból a MSZT.

Az Aktor egyik tulajdonosa, Szabó László a Vidnyánszky Attila vezette Magyar Teátrumi Társaság titkára, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke visszautasította a vizsgálat által megfogalmazott vádakat, és azt mondta lapunk kérdésére, hogy az Aktor létrehozásával mindenki egyetértett: „A POSZT tanácsadó testülete elé terjesztettük ezt a konstrukciót, akik jóváhagyták azt, valamint a kormányhivatal és az adóhatóság sem talált semmi kifogásolnivalót benne.”

A Magyar Színházi Társaság azonban most cáfolja Szabó László állításait, és azt közölték lapunkkal, hogy a szervezet

nem értett egyet a POSZF és az Aktor közötti együttműködéssel. Az ezzel kapcsolatos döntésekről csak utólag szerzett tudomást.

A másik két tulajdonos az Magyar Szinházi Társaság kifogásait, aggályait figyelmen kívül hagyta és a korábbi konszenzus ellenére – miszerint a POSZF Felügyelő Bizottságába mindhárom tulajdonos delegál egy-egy tagot – a Színházi Társaság delegáltját kiszavazta onnan, így ellenőrzési jogainak gyakorlását ellehetetlenítette. A Magyar Színházi Társaság szerint kérése ellenére sem kapta meg POSZF és az Aktor kapcsolatáról kért adatokat, információkat. Ezért döntött úgy tavaly, hogy kilép a POSZF Kft-ből - közölték.

Hozzátették, a POSZT Tanácsadó Testületének nem volt döntési jogköre a POSZF Kft. üzleti tevékenységét érintő kérdésekben, hiszen kizárólag színházszakmai kérdésekben rendelkezett jogosítványokkal. Így a POSZF és az Aktor szerződéses viszonyára sem volt rálátása.

Vidnyánszky embere is gyanúba került a POSZT-pénzek lenyúlása ügyében

Büntetőfeljelentést tett a Zsolnay Negyed vezetője költségvetési csalás gyanúja miatt. Az a cég lehet érintett, amely Szabó Lászlónak, a Magyar Teátrumi Társaság titkárának a résztulajdonában van. UPDATE: Szabó visszautasít minden vádat, "nekem eddig csak pénzembe volt a cég" - mondja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csillag István: Az Orbánt leváltani képes ellenzéki vezető kiválasztásának receptje

Csillag István: Az Orbánt leváltani képes ellenzéki vezető kiválasztásának receptje

Cápa támadt emberre egy ausztrál folyóban

Cápa támadt emberre egy ausztrál folyóban

Jön az újabb bivalyerős Xiaomi telefon, amit mindössze 15 perc alatt fel lehet tölteni

Jön az újabb bivalyerős Xiaomi telefon, amit mindössze 15 perc alatt fel lehet tölteni