szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Független Moziszövetség is csalódottságát fejezte ki az üggyel kapcsolatban.

A Legendary Entertainment produkciós cég jogi lépéseket helyezett kilátásba a Warner Bros. közelmúltbeli bejelentése nyomán, amely szerint

a filmstúdió jövőre egyidejűleg mutatja be új filmjeit, köztük a Dűnét és a Godzilla vs. Kongot az amerikai mozikban és az HBO Max streamingszolgáltatáson.

A Legendary azt sérelmezi, hogy bár a két szóban forgó filmet jelentős részben ő finanszírozta, mégsem volt sok beleszólása abba, hogy a két produkciót milyen formában mutatják be. A vállalat szerint a Warner Bros. nem volt egyenes a szándékait illetően – írja a The Variety című filmes portál.

Az ügyet jól ismerő források szerint a Legendary vezetői első körben békés úton próbálják rendezni a kialakult helyzetet a filmstúdióval, az egyik lehetséges megoldás, hogy a Warner Bros. megvásárolja a filmeket a Legendarytől.

Amennyiben azonban nem sikerül megállapodniuk, akkor a produkciós cég megteszi a szükséges jogi lépéseket. Az egyelőre nem tisztázott, hogy a Legendary mire hivatkozva támadná meg a filmstúdió döntését, de valószínűleg a szerződésszegés bizonyos formája szerepelne az indoklásban.

Források szerint a Dűne rendezője, Denis Villeneuve a Legendary Entertainmenthez hasonlóan rendkívül csalódott az HBO Maxos premier miatt és jobban örülne filmje hagyományos mozis bemutatójának.

A Dűne premierje a jelenlegi tervek szerint október 1-jén, míg a Godzilla vs. Kongé május 21-én lesz.

Nem Villeneuve az egyetlen rendező, aki rossz szájízzel fogadta a Warner Bros. bejelentését.

Christopher Nolan, aki számos kasszasikerrel látta már el a stúdiót, az ET Online portálnak nyilatkozva elmondta, hogy az ügy azért váltott ki ekkora felháborodást, mert a stúdió senkivel sem konzultált a döntésről.

"Nem bánunk így a filmkészítőkkel, a színészekkel, mindazokkal, akik rengeteget tettek ezeknek a projekteknek a megvalósulásáért. Ezek az emberek megérdemlik, hogy kikérjék a véleményüket és tájékoztassák őket arról, hogy mi lesz a sorsa a munkájuknak" – húzta alá a hétfőn közölt interjúban a rendező, akinek Tenet című sci-fije volt az első nagy hollywoodi produkció, amelyet világszerte bemutattak a világjárvány kitörése óta.

Nolan később közleményben is reagált, ebben azt írta, szakmájuk legnagyobb filmrendezői és legfontosabb színészei úgy feküdtek le előző este, hogy úgy tudták, a legnagyobb filmstúdiónak dolgoznak, és arra ébredtek, hogy kiderült, valójában a legrosszabb streamingszolgáltatónak.

A Deadline című filmes portál szerint az amerikai Független Moziszövetség (Independent Cinema Alliance, ICA) hétfőn kiadott közleményében ugyancsak csalódottságát fejezte ki a Warner Bros. bejelentésével kapcsolatban.

Mint írták, a világjárvány idején "örömmel fogadják a hibrid forgalmazási modelleket" mindaddig, amíg azok tisztességes keretek között mozognak, és nem "a filmforgalmazási gyakorlatok hosszú távú, hivatalos megváltoztatását vetítik előre".

A Warner Bros. december 3-án jelentette be, hogy minden 2021-re tervezett filmjét – összesen 17-et – egyidejűleg mutatja be az amerikai mozikban és az HBO Maxon. Az HBO Max a Warner Bros. anyavállalatának, az AT&T médiavállalatnak a streamingszolgáltatása.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Diósjenőn még rágcsálóügyi főmunkatárs is dolgozik: a Márton nevű mentett macska

Diósjenőn még rágcsálóügyi főmunkatárs is dolgozik: a Márton nevű mentett macska

Jövő csütörtökig lehet visszaváltani a foci-Eb-re szóló jegyeket

Jövő csütörtökig lehet visszaváltani a foci-Eb-re szóló jegyeket

Meghalt Szabó László, a Tévémaci megalkotója

Meghalt Szabó László, a Tévémaci megalkotója