Tetszett a cikk?

A kormány december 30-én csendben visszavont egy rendeletet, amelynek a hatályba lépését már kétszer elhalasztották, és amelyet az érintettek úgy értelmeztek, hogy az állam ellenőrzés alá akarja vonni a könyvkiadást.

Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke 2019 végén a hvg.hu-nak elmondta: olyan adatokat kellene a könyvek kötelespéldányaival átadniuk az Országos Széchényi Könyvtárnak (OSZK), amelyek üzleti titkot képeznek. Meg kellene adniuk például a kiadványaik jogtulajdonosainak nevét, címét, elérhetőségét, továbbá a felhasználói szerződés lejártának dátumát is, pedig ez ütközik az adatkezelési törvénnyel, sőt számos szerződés – különösen a külföldi szerzők esetében – kifejezetten tiltja, hogy a személyes adatokat továbbadják harmadik félnek.

Az OSZK-t arról is tájékoztatniuk kellene a kiadóknak, hogy az egyes könyveiket hány példányban adják ki, de az OSZK egyelőre nem tud garanciát vállalni arra, hogy nem kerülnek illetéktelen kezekbe ezek az adatok. A kiadók azt is sérelmezték, hogy a nemzeti könyvtár a könyvek nyomdai pdf-ét is kérte. „Ha az illetéktelen kezekbe kerül, esetleg valaki feltöri az OSZK szerverét, a kiadókat hatalmas kár érné, mert ezeket azonnal fel lehet tenni az internetre, vagy kalózkiadásokat lehet készíteni belőlük.” – panaszolta Gál Katalin.

„A kiadványok kötelespéldányainak szolgáltatásáról, megőrzéséről és használatáról” szóló kormányrendelet hatályba lépését a kormány kétszer elhalasztotta: 2020. január 1-ről előbb július 1-re, majd 2021. január 1-re. Most pedig az egészet visszavonta, és új jogszabályt adott ki, amelyből – a példányszám kivételével – eltűntek a kiadói érdekképviselet által kifogásolt adatkérések. A rendeletekhez többnyire nem fűznek indoklást, vagy ha néha mégis, az napokkal később jelenik meg. Ezért nem lehet tudni, miért engedett a kormány a bírálóknak az utolsó pillanatban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!