szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A humorista koronavírusos volt.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A Blikk értesülései szerint 82 éves korában meghalt Sas József, Jászai Mari-díjas humorista. Az értesülést az ATV-nek a színész családja is megerősítette.

A művészt január 5-én kellett kórházba szállítani koronavírus-fertőzés miatt. Sajtóértesülések szerint oxigént kapott, de tudata tiszta volt, mindennap beszélt a családjával.

Sas nemcsak életkora miatt tartozott veszélyeztetett csoportba, épp ezért a hírek szerint "a széltől is óvták" a járvány alatt, mégis elkapta a fertőzést.

Sas József három éve, orvosai tanácsára vonult vissza a munkától. Tavalyelőtt Thaiföldön járt feleségével, majd 10 nappal a hazaindulásuk előtt kétoldali sztrókot kapott. A művész ezután hónapokat töltött kórházakban és rehabilitációs intézetekben. Felesége akkor azt nyilatkozta: férje nagyon lassan gyógyul, "ez a betegség rosszabb, mint a rák".

Sas József Jászai Mari-díjas színész, rendező, író, egykori színházigazgató és humorista Polacsek József néven született Békéscsabán, 1939. január 3-án. Édesapja is színész volt, de a holokauszt áldozata lett. Pályáját 1957-ben, a győri Kisfaludy Színházban kezdte. Volt színész a Békés Megyei Jókai Színházban, a Pécsi Nemzeti Színházban, a Magyar Néphadsereg Művészegyüttesében és a kecskeméti Katona József Színházban, majd 1973-ban került a Mikroszkóp Színpadhoz, amelynek 1985 és 2009 között igazgatója is volt.

Legismertebb önálló kabaréműsorairól volt. Rendszeresen lépett fel humoristaként a rádióban és a tv-kabarékban, több nagylemeze is megjelent, önálló estjeit maga is írta.

2008-ban jogerősen egy év, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre, valamint 300 ezer forint pénzbírságra ítélték hétrendbeli adócsalás vádjával; Sas ezért nem kapta meg végül a Kossuth-díjat, amelyre épp abban az évben terjesztették fel.

Sas József humorista tart sajtótájékoztatót 2012-ben, amelyen bemutatta a Mikroszkóp Színpad volt színészeivel alakított Sas-Fészek Kabarét a Fészek Művészklubban
©

Jászai-díjas, Érdemes és Kiváló Művész volt, kitüntették a Karinthy-gyűrűvel és a A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével is. Felesége, Komjáti Zsuzsa és gyerekei, unokái gyászolják.

Sas 2020 áprilisában azt nyilatkozta: korábban sosem töltött ennyi időt tétlenül, már nehezen viseli a helyzetet, és már egy új előadás létrehozásáról beszélt. "Száz évvel ezelőtt a színészt még a temető árkába temették. Ahhoz képest most jobb. Én azért tudok erről egyáltalán beszélni, mert ugyanolyan a sorsom, mint a kollegáimé. Egy az egyben ugyanaz. Hiába csinálunk egy új darabot, azt majd talán novembertől tudjuk játszani. Merthogy csinálunk, az biztos! Mert nem bírjuk ki, hogy ne csináljunk egy újat" - mondta akkor.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hol áll a Puskás Aréna „Orbán-alagútja“ a világ titkos járatainak mezőnyében?

Hol áll a Puskás Aréna „Orbán-alagútja“ a világ titkos járatainak mezőnyében?

A tájékoztatási központ szerint hamisítvány az autósbolt oldalán idő előtt kijött kormányrendelet

A tájékoztatási központ szerint hamisítvány az autósbolt oldalán idő előtt kijött kormányrendelet

Miskolcon pótolnák be a tavaly elmaradt, idén megszűnő POSZT-ot

Miskolcon pótolnák be a tavaly elmaradt, idén megszűnő POSZT-ot