szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sára Balázs, az SZFE Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetének újonnan kinevezett igazgatója az egyetemi filmes képzés terveiről beszélt egy interjúban.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Tavaly novemberben Sára Balázs filmes és tévés operatőrt, rendezőt nevezte ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem Film- és Médiaintézetének megbízott vezetőjéül az intézmény kuratóriuma. Sára Balázs azt a Balázs Gábor hangmérnököt váltotta, aki az egyetem modellváltása miatti tiltakozásul mondott le a pozíciójáról, az összes többi intézet vezetőjével együtt.

Sára Balázs nemrég interjút adott a Mandinernek, ebből többek között kiderül, hogy nem bánta meg, hogy elvállalta a felkérést a Filmintézetet igazgatására. „Nyilván van, akinek nem tetszik, vagy van, aki nem tartja a személyemet alkalmasnak erre a feladatra. Szakmai múltam igen sokrétű: hat játékfilm van mögöttem, több tucat dokumentumfilm, tévéfilm és sorozat, és kétezernél több televíziós műsor. (...) Általában azoktól jönnek efféle hangok, akik nem ismernek engem, sem a munkásságomat” – mondta az operatőr-rendező a lapnak.

Sára azt mondja, korrekt szakmai kapcsolatuk van azokkal a tanárokkal, akik ugyan nincsenek oda az új vezetésért, de nem mondtak fel – már akivel sikerült tárgyalniuk. Úgy tudja, ők egyelőre maradnak is, mert a kuratórium senkit nem küld el, azt szeretnék, hogy aki ott tanít, az vigye végig az osztályát azokkal az oktatókkal, akiket ő felkért.

Arra a kérdésre, hogy Sára Balázs miben érzi, hogy muszáj reformokat foganatosítani, fejlődni, úgy reagált: „Itt nem csupán reformokról van szó, hanem világlátásról, szellemiségről. Új osztályvezetők lesznek, akik más szemléletmódot képviselnek.” A másfajta szellemiséggel kapcsolatban elárulta,

Miben érzi, hogy muszáj reformokat foganatosítani, fejlődni?
Itt
nem csupán reformokról van szó, hanem világlátásról, szellemiségről.
Új osztályvezetők lesznek, akik más szemléletmódot képviselnek.
Mit jelent ez a másfajta szellemiség?
Nagyobb hangsúlyt kap majd a nemzeti jelleg. Mivel nagy igény van történelmi és irodalmi adaptációs filmekre, szeretnénk, ha hangsúlyosabb lenne a hallgatók történelmi témákra való hangolása. Tervezzük például, hogy megadott szerzők műveiből kell majd adaptációs filmeket csinálni. Másfelől előtérbe kerül majd a tévéfilm- és sorozatkészítés  oktatása is. Ennek a műfajnak külön dramaturgiája van, másfajta elbeszélésmódja, tehát más jellegű gondolkodásmódot kíván.tt nem csupán reformokról van szó, hanem világlátásról, szellemiségről. Új osztályvezetők lesznek, akik más szemléletmódot képviselnek.Erről a másfajta szellemiségről pedig azt mondta:

nagyobb hangsúlyt kap majd a nemzeti jelleg. Mivel nagy igény van történelmi és irodalmi adaptációs filmekre, szeretnénk, ha hangsúlyosabb lenne a hallgatók történelmi témákra való hangolása.

Tervezzük például, hogy megadott szerzők műveiből kell majd adaptációs filmeket csinálni. Másfelől előtérbe kerül majd a tévéfilm- és sorozatkészítés oktatása is. Ennek a műfajnak külön dramaturgiája van, másfajta elbeszélésmódja, tehát más jellegű gondolkodásmódot kíván.”

Sára Balázst megkérdezték arról is, milyennek látja az eddigi filmes és televíziós képzést az SZFE-n. Erre azt mondta, a végeredményt látja, azokat a filmeket, amelyeket az egykori hallgatók elkészítettek: „Sok-sok izgalmas, tehetséges munkát lehetett látni az elmúlt évtizedekben.”

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy sajátos szabály miatt küldtek ki magasabb összegű gépjárműadó-csekket az autósoknak

Egy sajátos szabály miatt küldtek ki magasabb összegű gépjárműadó-csekket az autósoknak

Közölnie kell az Apple-nek, mennyire lehet javítani az eszközeit

Közölnie kell az Apple-nek, mennyire lehet javítani az eszközeit

A műtőből jelentkezett be Zoomon egy tárgyalásra egy orvos Kaliforniában

A műtőből jelentkezett be Zoomon egy tárgyalásra egy orvos Kaliforniában