szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Európai Bizottság vizsgálatot kezdeményez az ellenzéki rádió ügyében.

"A Klubrádió esete súlyosbítja a magyarországi médiaszabadsággal és pluralizmussal kapcsolatos aggodalmainkat" – jelentette ki Christian Wigand, az Európai Bizottság illetékes szóvivője szerdán a testület sajtótájékoztatóján.

"A uniós államok jogállamisági helyzetét elemző tavalyi jelentésünkben már fejeztünk ki ezzel összefüggő aggályokat" – tette hozzá a szóvivő. Azt is mondta, hogy

a bizottság már kapcsolatba lépett az illetékes magyar hatóságokkal, hogy garantálják, a rádiócsatorna továbbra is legálisan folytathassa tevékenységét.

Wigand szerint a bizottság megvizsgálja, hogy a Klubrádióval kapcsolatos bírósági döntés mennyire van összhangban az uniós joggal, illetve a döntéshozatal során betartottak-e a vonatkozó uniós jogszabályokat. "Az európai demokrácia egyik alapja a médiaszabadság és a pluralizmus. Nem fogunk késlekedni, hogy megtegyünk a megfelelő lépéseket, amennyiben ez lehetséges és szükséges lesz" – hangsúlyozta a szóvivő.

A döntéssel szembeni nemtetszését Dunja Mijatovic, az Európa Tanács ember jogi biztosa is kifejezte keddi Twitter-üzenetében.

A Fővárosi Törvényszék ítélete kedden megerősítette, hogy a Klubrádió által használt frekvenciára szóló jogosultság megújítása iránti kérelmet jogszerűen, törvényi kizáró ok miatt utasította el a médiatanács – írta az MTI. A Klubrádió hét évre szóló hatósági szerződése a Budapest 92,9 MHz használatára 2014. február 14-étől 2021. február 14-éig tart. A médiatanács a rádió megújítási kérelmét a médiatörvény rendelkezéseinek megfelelően 2020 szeptemberében elutasította.

Kovács Zoltán államtitkár szerdai Twitter-üzenetében úgy fogalmazott: a Klubrádió súlyos szabálysértéseket követett el, nem egyszer, nem kétszer, hanem hatszor.

Évek óta csuklóztatják az egyetlen ellenzéki rádiót, de mire számíthat ezután?

Lekapcsolják a Klubrádiót: a bíróság első fokon jogszerűnek találta, hogy a Médiatanács nem hosszabbította meg a frekvenciaengedélyét. A hatalom eddig is bizonytalanságban tartotta a rádiót, a leállításához nagyfokú kreativitásra volt szüksége, de megoldotta. Sorra vesszük, hogy milyen opciói maradtak a Klubrádiónak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Arató László (EUrologus) Gazdaság

„Lehet, hogy nem tudunk háborút nyerni, de legalább ne veszítsük el” – mondta a félretájékoztatás ellen küzdő EP-s bizottság elnöke

Az Európai Parlament idén nyáron döntött úgy, hogy létrehozza az eddigi leghosszabb nevű bizottságát, amelyet így hívnak: „Az Európai Unió valamennyi demokratikus folyamatába történő külföldi beavatkozással, többek között a félretájékoztatással foglalkozó különbizottság”. A hosszú névnek hála azonban egyből meglehetősen sokat megtudunk a tevékenységéről. A további részletekért interjút készítettünk Raphaël Glucksmann-nal, a bizottság francia elnökével. Szavaiból egy olyan hibrid háború képe bontakozott ki, amelynek egyik fő terepe a sajtó, a célja pedig az, hogy emberi áldozatok nélkül keltsen az európai országokban félelmet és bizalmatlanságot, valamint kétkedést a fennálló demokratikus intézményekben.

Ekkora hitelt lehet felvenni a magyar átlagbérrel

Ekkora hitelt lehet felvenni a magyar átlagbérrel

Újabb vállalkozást indítottak a telexesek

Újabb vállalkozást indítottak a telexesek

Bíróság támadta meg a felsőoktatási átalakítást – az Alkotmánybíróságnak 90 napon belül döntenie kell

Bíróság támadta meg a felsőoktatási átalakítást – az Alkotmánybíróságnak 90 napon belül döntenie kell