szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Uránia a kuratórium állításával szemben sosem volt valódi színház, ígért felújítása több okból is problémás, ráadásul a mozit üzemeltető cég nem is az új alapítvány tulajdona – írja a Népszava.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Schwechtje Mihály filmrendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) felmondó tanára szerint az Uránia mozi alkalmatlan arra, hogy pótolja az egyetemet a modellváltás óta fenntartó kuratórium által megszüntetett Ódry Színpadot, mivel nincs olyan klasszikus értelemben vett színpada, ami akár átalakítás után is megfelelő lehetne színházi működésre – írja szerdai számában a Népszava.

A Vidnyánszky Attila által vezetett kuratórium nyilatkozatai szerint ugyanis az Uránia Nemzeti Filmszínház venné át a nemrég megszüntetett Ódry Színpad helyét, a mozi átalakítása után. A Népszava által megkérdezett mozis szakemberek szerint viszont az átalakítás gondolata „nonszensz”, hiszen a helyszínen nincsenek próbatermek, öltözők vagy semmilyen, a színházi működéshez kellő technika.

Az épület ráadásul műemlék, így elméletileg nem is lehetne átalakítani, és az átalakítás amúgy is rendkívül költséges lenne,

írja a lap, hozzátéve, hogy a szakértők is tudják: ha megvan a megfelelő politikai hátszél, persze egy műemléképület átépítése is kivitelezhető.

Vidnyánszky Attila nemrég azt nyilatkozta a Magyar Nemzetnek: az Uránia „egykor színházként működött”. A lap ugyanakkor azt írja, ez valójában nem így van, az Uránia sohasem működött dedikált színházként, csak képekkel és filmbetétekkel illusztrált ismeretterjesztő előadásokat, felolvasásokat tartottak benne, 1916 óta pedig csak moziként üzemel.

Ráadásul bár az Uránia épülete valóban az SZFE-t is birtokló alapítvány tulajdonába került, a mozifunkciót garantáló cég nem. A Népszava információi szerint viszont ez a legrövidebb időn belül változni fog.

Az SZFE új kommunikációs osztálya nem reagált a témában a lap semmilyen megkeresésére.

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ötven nappal hosszabb a nyár, mint a hetvenes években

Ötven nappal hosszabb a nyár, mint a hetvenes években

Megkapta Majka is az oltást, maga Merkely Béla oltotta be

Megkapta Majka is az oltást, maga Merkely Béla oltotta be

Amperek, buli, Manta: vezettük az új Opel Mokka-e villanyautót

Amperek, buli, Manta: vezettük az új Opel Mokka-e villanyautót