szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

1793-tól a megválasztott amerikai elnökök majd másfél évszázadon át a választási évet követő év március hónapjának 4. napján tették le hivatali esküjüket, és mondták el beiktatási beszédüket.

1797 és 1933 között a március 4-ei beiktatás hagyománya alól mindössze hat kivétel volt (John Tyler, Millard Fillmore, Andrew Johnson, Chester A. Arthur, Theodore Roosevelt, Calvin Coolidge), amikor az elhalálozott elnök helyébe annak alelnöke lépett.

A 32. elnök, Franklin D. Roosevelt (aki 1901 szeptemberében már volt elnök, de akkor a meggyilkolt William McKinley helyébe lépett mint megválasztott alelnök) 1932-ben, mint a Demokrata Párt jelöltje nyerte meg a választásokat.

Még el sem foglalta hivatalát, amikor 1933 februárjában érvénybe lépett az alkotmány 20. módosítása, amelynek értelmében az elnököt és alelnököt az addig szokásos március 4. helyett január 20-án kell beiktatni – írja a História egy tanulmánya.

A jelentéktelennek tűnő módosítás valójában igen fontos lépés volt, mert egyidejűleg a Kongresszus új ülésszakának a megnyitását január elejére tették át, amivel az újra nem választott szenátorok és képviselők (a „béna kacsák”) többnyire már erőtlen tevékenységének idejét rövidítették meg.

Megrövidült az újra nem választott, s így a kezdeményezés lehetőségétől megfosztott elnök hivatali időtartama is. A módosítás természetesen az 1933. évi beiktatáskor még nem érvényesülhetett, csak 1937-ban, Roosevelt második megválasztása után. Roosevelt aztán 1940-ban és 1944-ben is nyert, így egészen 1945. április 12-én bekövetkezett haláláig volt elnök. (Az 1951-es alkotmánymódosítás után már csak két ciklust tölthet be egy elnök.)

Az őt követő Harry Trumant, értelemszerűen nem januárban iktatták, de Dwight D. Eisenhowert 1953-ban már igen, és onnantól a minden választáson nyertes elnök hivatalos beiktatási ceremóniájának dátuma január 20. (A meggyilkolt John F. Kennedyt váltó Lyndon B. Johnson és a lemondott Richard Nixont váltó Gerald Ford novemberben, illetve augusztusban foglalta el a hivatalát.)

George Washington elnöksége óta (aki egyébként 1789 április 30-án lépett hivatalba) összesen 24 elnöki beszéd és eskü hangzott el március 4-én, míg mindössze 11 január 20-án. Ezek közül az utolsó volt Joe Bidené, aki idén január 20-án tette le az esküt. Ha Roosevelt idejében nem változtatnak az alkotmányon, akkor ma lett volna a jeles nap.

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vége a kifogásnak: nem fog lemerülni az akku a Google Meet találkozókon

Vége a kifogásnak: nem fog lemerülni az akku a Google Meet találkozókon

Rabkórházba szállítják át Navalnijt

Rabkórházba szállítják át Navalnijt

Menczer Tamás a Lancet cikkével érvel a Sinopharm-vakcina mellett

Menczer Tamás a Lancet cikkével érvel a Sinopharm-vakcina mellett