szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szobrász a híd múltját és jelenét kötötte össze új alkotásával.

Új miniszobrot helyezett el Kolodko Mihály Budapesten. Az alkotás Ferenc Józsefet ábrázolja, amint függőágyban ücsörög a Szabadság hídon.

A szobor egyrészt utalás lehet arra, hogy a dunai átkelőt 1896. október 4-én az Osztrák–Magyar Monarchia uralkodójának tiszteletére, az ő jelenlétében, róla elnevezve adták át. Szabadság híddá 1946. augusztus 20-án nevezték át. A függőágy pedig a Szabihíd kezdeményezés miatt kerülhetett a kompozícióba. Az ingyenes kulturális rendezvénysorozatot, amely lehetőséget ad a Szabadság híd gyalogos használatára, és célja, hogy közelebb hozza az embereket a városhoz és folyóhoz, a Fővárosi Önkormányzattal és a Város és Folyó Egyesület közösen rendezi évek óta.

Kolodko Mihály korábban egy videót is közzétett a miniszobor készítéséről.

A szobrász korábban többek között egy mini-Rubik-kockát és a Simpson család egyik tagját is elhelyezte a városban, de a művésznek köszönhetjük A nagy ho-ho-ho horgász főkukacának és a kockás fülű nyúlnak a gerillaszobrát is. A művész alkotásai annyira kedveltek, hogy valaki még a Batthyány tér közelében felállított minitankot is magával vitte, de Kolodko Mekk Elek-szobra is eltűnt. Mindkettőt pótolta az alkotó. A művész tavaly nyáron a horvátországi Fiuméban alkotta meg a Piszkos Fred, a kapitány legendás jelenetét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!