Tetszett a cikk?

Az amerikai Kodak brit leányvállalata Vácon egy fotókémiai gyár építését kezdte meg 1913-ban, de a termelés megindulására - az első világháború miatt - csak 1922-ben került sor. Ezt az évet tekintik az alapítás évének. Angol betanító munkások négy hónapot dolgoztak Vácott.

Az üzemben hétféle fotópapírt gyártottak egészen a második világháború idejéig, különösebb profilmódosítás nélkül. A gyárat 1944 decemberében súlyos bombatámadás érte, ami a helyzetét kritikussá tette. 1947-ben a Kodak, érezve a bekövetkező kedvezőtlen változásokat, a váci gyárat eladta a Magyar Általános Hitelbanknak. 1948 elején a vállalatot államosították, s ez a cég életében fordulópontot jelentett.

Az államosítással egyidejűleg a gyár a Forte Fotokémiai Ipar Vállalat nevet vette fel. Akkor a dolgozói létszám 129 fő volt. Ettől az időponttól kezdve a gyár hosszú időn keresztül töretlenül fejlődött. 1951-ben felépült a filmüzem, a gyártási programba bekerült a filmek és fotólemezek gyártása is, ami szinte automatikusan magával hozta a hazai filmgyártás megindulását is. Ugyanakkor a fotópapír-termelés is látványosan emelkedett a háború előttihez képest.

A gyár második rekonstrukciójának befejeztével - akkor 1250 dolgozója volt - a papír-előállítás és a filmgyártás több mint megkétszereződött. A gyár 50 éves fennállásának évében, 1972-ben megvalósult a színes fotografálás nyersanyagának hazai előállítása. Egyidejűleg a Forte gyár színes kidolgozó laboratóriumokat is nyitott. A gyár a termékeit az 1930-as évek közepétől exportálta a világ számos országába. 1972-ben például a termelt fotópapír 52, a film 45 százalékát exportálták a világ 74 országába. 1997-ben, a rendszerváltást követően pedig még mindig 50 országba szállítottak Forte márkajelű termékeket.

A cég 1992-ben az állami tulajdonú vállalatok privatizálásakor részvénytársasággá alakult át. Ekkor vette fel a Forte Fotokémiai Rt. nevet. 1994-ben a gyár MRP-szervezetének tulajdonába került a minimális többség (50 százalék plusz 1 részvény), majd az ÁPV Rt. 1997-ben 41 százalékot kárpótlási jegyért értékesített, 5 százalék önkormányzati tulajdonba került, 4 százalék pedig állami kézben maradt. A cég 2000-ben zárt részvénytársasággá alakult.  

A gyár jelenlegi termelési profilja szerint szakfényképészek számára fekete-fehér fotóanyagokat, továbbá színes negatívfilmeket, fotópapírokat, röntgen- és nyomdatechnikai fotótermékeket, mozifilmeket és termékeihez fotóvegyszereket gyárt. Bár a vállalat korábbi hazai vezető szerepét a fotóanyag-ellátás területén elveszítette, olyan cégnek tekinthető, amely a rendszerváltás körüli kritikus éveket sikeresen átvészelte.

További magyar márkák története itt

Új fényképet küldött a Hubble: 563 km/h-val söpör végig a Jupiteren egy vihar

Új fényképet küldött a Hubble: 563 km/h-val söpör végig a Jupiteren egy vihar

Újra Mondok József lett Izsák polgármestere

Újra Mondok József lett Izsák polgármestere

Szaniszló Jánost választották Szendrő polgármesterévé

Szaniszló Jánost választották Szendrő polgármesterévé