Tetszett a cikk?

Bár Fischer Iván saját bevallása szerint a mai napig nem döntötte el, hogy karmester akar lenni, harminc év alatt felépített egy olyan zenekart, amelynek a működését ma már világszerte tanulmányozzák. Képriport a Fesztiválzenekar legutóbbi koncertturnéjáról.

Különjárattal indul Párizsba Ferihegyről a Fesztiválzenekar. Tavalyi turnéikon 16 országban jártak, 99 napot utaztak és 74 ezer kilométert tettek meg.
©
Az újonnan épült Philharmonie de Paris előtt. Fischer Iván zeneigazgató ''nagy kalandnak'' nevezte, hogy az új hangversenypalotában lépett fel az együttes, ahol a közönség teljesen körbeveszi a középen játszó zenészeket.
©
''A Philharmonie nagyon szépen szól, várhatóan nagy sikere lesz a világban'' – jegyezte meg Fischer Iván. Elmondta, hogy nagyon jól ismeri az akusztikai beállításokért felelős Tojota Jaszuhiszát, aki korábban a Los Angeles-i koncertterem hangzását tervezte, és aki a ''szakmában óriási tekintélynek'' számít. Tojota Jaszuhisza egyébként gyakran látogatja a magyar zenekar koncertjeit, mert nagyon érdekli, ahogy a Fesztiválzenekar ''különleges ülésrenddel és különleges egyensúllyal muzsikál, teljes másképp, mint a legtöbb zenekar a világon''.
©
Brahms kulcsszerepet játszik a Budapesti Fesztiválzenekar idei évadjában, a májusi európai turnén a komponista mind a négy szimfóniáját eljátszotta az együttes, Párizsban a 3. és 4. szimfóniát hallhatta a közönség.
©
''Nekünk csodálatos, hogy mind a négy Brahms-szimfóniával bejárjuk Európát. A francia közönség nagyon koncentrált, s nagyon sokat mond az, hogy ez a hatalmas terem teljesen tele volt'' – mondta az MTI-nek Fischer Iván a koncert után.
©
Fischer Iván elárulta, hogy a japán akusztikus által tervezett termeket szereti a legjobban a világon, mert ''egyszerre nagyok, ugyanakkor intimek''. A közönség körbeveszi a zenekart, viszonylag közel van a zenészekhez, ugyanakkor a terem óriási befogadóképességű.
©
Többszörös vastapssal ünnepelték a Fesztiválzenekart Párizsban.
©
A telt házas koncert végén a 2400 néző ovációval, hosszú perceken át ünnepelte a zenekart.
©
Újra úton
©
Reklámfilmet forgatnak a zenekarról egy bécsi parkban
©
A hangszerek utaztatásáról egy külön logisztikai stáb gondoskodik
©
A legutolsó pillanatig próbálnak a zenészek
©
A bécsi Musikvereinben Brahms 1. és 2. szimfóniáját hallhatta a közönség
©
©
A The New York Times a BFZ januári New York-i koncertjéről szóló beszámolójában egészen odáig jutott, hogy ''egy este munkájával megmutatták, milyen lehet a világ legjobb zenekara, amely ráadásul kórusnak sem rossz''. A cikk szerint a ''legfantasztikusabb Brahms I. szimfóniájának szenzációs, látnoki előadása volt''.
©
Vastaps a Musikvereinben
©
Fischer Iván zeneigazgatóként több újítást vezetett be. A zenekari és kamarazenei koncertek mellett a korhű hangszereken muzsikáló barokkegyüttes, valamint kortárs zenét játszó új zenei együttes is alakult. A zenekar tagjai közül a kétévente megrendezett Végh Sándor-verseny nyertesei szólistaként is felléphetnek.
©
A sikernek az öltözőben is örülnek a zenészek
©
Koncert után csomagolás, Bécs után Prága a következő állomás
©
Bár Fischer Iván saját bevallása szerint a mai napig nem döntötte el, hogy karmester akar lenni, harminc év alatt felépített egy olyan zenekart, amelynek kezdeményezéseit, egyedülálló próbamódszereit, új hangversenytípusait világszerte tanulmányozzák.
©
Próba Prágában
©
Próba Maria João Pires világhírű zongoraművésszel
©
A prágai Smetana Koncertteremben is telt ház várta a Fesztiválzenekart
©
Utolsó pillanatok a koncert előtt
©
Ráadásként mindhárom alkalommal helyükön hagyták hangszereiket a zenészek, és kórusként adták elő Johannes Brahms: Es geht ein Wehen durch dem Wald c. szerzeményét
©
©
©