Tetszett a cikk?

Őrség az NVI előtt, Hitelesített aláírásgyűjtés Nyakótól, tehenek vonultak Budapest utcáin, lemondott Kiss László, tüntetés az egészség világnapján, gyűrűzik az offshore-botrány, olimpiai kvóta vízilabdában - képes összeállításunk a hét fontosabb eseményeiből.

Lukács Zoltán, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) alelnöke, valamint Nyakó István és Török Zsolt szocialista politikusok várakoznak a Nemzeti Választási Iroda épülete előtt. Az MSZP két napig tartott ügyeletet az NVI épületénél, várva a Kúria döntését a vasárnapi boltzárról szóló beadványokról.
©
A Nemzeti Választási Iroda aulájának közepére kihelyezett időbélyegző április 6-án reggel. A Kúria megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság döntését, és hitelesítette Nyakó István szocialista politikus vasárnapi boltzárral kapcsolatban korábban benyújtott népszavazási kérdésének aláírásgyűjtő ívét. Ezzel megkezdődhet a gyűjtés, ahol legalább 200 ezer szignót kell összeszedni.
©
Tejtermelők hajtották végig teheneiket fél Budapesten, mert a tejfelvásárlási árak még az uniós és magyar támogatásokkal együtt sem fedezik a költségeket, és az importdömping letöri az árakat.
©
Nem ment el az ügyét tárgyaló rendkívüli testületi ülésre Százhalombattán Kiss László. A magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya írásban előbb alpolgármesteri, később úszószövetségi kapitányi posztjáról mondott le, miután kiderült, hogy 21 éves korában két másik társával megerőszakolt egy fiatal nőt, amiért jogerősen három év börtönbüntetésre ítélték.
©
Az egészség világnapján Szabó Tímea PM-es politikus és a párt körülbelül két tucatnyi aktivistája és szimpatizánsa két kórházi ágyat tolt az Oktogontól a Kossuth térig.
©
Hagyományőrző csoport próbál a kollégium épületében a pécsi Gandhi Gimnázium és Kollégiumban. 1971-ben a romák első világkongresszusán április 8-át a romák nemzetközi napjának nyilvánították.
©
Spiró György író beszélget Bálint András színész-rendezővel az író 70. születésnapján tartott köszöntésén a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
©
Üres lelátókkal ünnepelt a bajnok Fradi. A keménymag ismét bojkottálta a Ferencváros meccsét, így próbáltak nyomást gyakorolni Kubatov Gábor klubelnökre, hogy tegyen le a vénaszkenner használatáról a beléptetéskor.
©
A panamai offshore-botrányban érintett Sigmundur David Gunnlaugsson izlandi miniszterelnök lemondott posztjáról. A kormánykoalíció Sigurdur Ingi Jóhannsson mezőgazdasági minisztert jelölte Gunnlaugsson utódjának a kormányfői posztra.
©
Április 4-én megérkeztek az első visszatoloncolt menekülteket szállító hajók a görög Leszbosz szigetéről a nyugat-törökországi Dikili városába.
©
Grad rakétát lőnek ki azerbajdzsáni tüzérek a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah körzetben lévő örmény állásokra Gapanli faluból, miután az évekig tartó tűzszünet után tüzérségi párbaj kezdődött az örmény és az azerbajdzsáni erők között.
©
Csónakázók a virágba borult cseresznyefaágak alatt a tokiói Csidorigafucsi Parkban.
©
Német újságok címlapján a panamai offshore-botrány. Az ügy előzménye, hogy vasárnap hatalmas információtömeg került nyilvánosságra volt és jelenlegi politikai vezetők, üzletemberek, hírességek, neves sportolók, valamint bűnözők titkos offshore üzleteiről a Mossack Fonseca ügyvédi irodától, amely számos országban székhellyel bíró, névtelen offshore vállalatokat ad el ügyfelei számára. A legnagyobb fogás Putyin orosz elnök köre; a Kreml elszánt kommunikációs ellentámadást indított, és Putyin-fóbiával vádolja a tényfeltárókat.
©
Benedek Tibor szövetségi kapitány és Szivós Márton örül a trieszti olimpiai selejtező negyeddöntőjében játszott Magyarország - Németország férfi vízilabda-mérkőzés végén. A magyar válogatott 8-7-re győzött, így kvótát szerzett a riói olimpiára.
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

hvg.hu Nagyítás

Oscar-díj és üres padok a hét képein

Sok gyerek nem ment suliba, a baloldal győzött Salgótarjánban, százmilliárdokat titkosított a Fidesz-többség, Oscar-díj a Toldiban, bajor látogatás a Parlamentben, felbolydult Herceghalom, évértékelő és tüntetés Budapesten - képes összeállításunk a hét fontosabb eseményeiből.

Fazekas István Nagyítás

Madárlátta Budapest

''Madárlátta Budapest'' címmel nyílik kiállítás Gera Mihály és az idei sajtófotó MÚOSZ-Nagydíját elnyerő Fazekas István, a HVG fotóriporterének anyagából. A kiállítás 2016. április 8. és május 15. között tekinthető meg a Mai Manó Házban.

hvg.hu Nagyítás

100 éve kezdődött a verduni csata

Száz éve, 1916. február 21-én kezdődött az első világháború egyik legnagyobb csatája az észak-franciaországi Verdun városánál. A német támadást hamarosan megállították a franciák, majd év végére visszaszerezték az elvesztett területeket. Csaknem két és fél millió katona vett részt az összecsapásban, a halottak száma elérte a háromszázezret, és még legalább ennyien sebesültek meg.

hvg.hu Nagyítás

Kertész Imrére emlékezünk

Kertész Imre 1929. november 9-én született Budapesten. A második világháború idején 14 éves korában zsidó származása miatt 1944-ben Auschwitzba vitték, majd a buchenwaldi koncentrációs táborba került, ahonnan a láger felszabadítása után 1945-ben tért vissza Magyarországra. Dolgozott gyári munkásként, a Kohó- és Gépipari Minisztérium sajtóosztályán, 1953-tól szellemi szabadfoglalkozású íróként és műfordítóként. A Sorstalanság már megjelenése évében is nagy visszhangot váltott ki, igazában azonban csak a nyolcvanas és kilencvenes években keletkeztek olyan kritikák, melyek a hazai irodalmi utómodernség kánonjába sorolják. A regényt 1973-ban először visszautasították a kiadók, végül 1975-ben jelent meg. Összeállításunkban a 86 évesen elhunyt Nobel-díjas íróra emlékezünk.

Neuberger Eszter, Fülöp Máté Nagyítás

''Csak értékelem, amim van''

Egyre több gyermeket diagnosztizálnak a világon és Magyarországon is autizmussal, ám az emberek fejében még mindig az "Esőember-sztereotípia" jelenik meg a szó hallatán. A hétéves Ábel teljesen egészséges kisfiú, iskolába jár, írni, olvasni és számolni tanul, mint a többiek – egyszerűen csak kicsit máshogy. Az ő fejlesztése még időben elkezdődött, így jó eséllyel élhet majd felnőttként teljes életet. Édesanyja, Daniss-Bodó Eszter addig is szeretné sorstársaknak és kívülállóknak is megmutatni, hogy nem lehetetlenség egy autista kisgyereket "normálisan", teljes elszigeteltség nélkül nevelni.

hvg.hu Nagyítás

Volt egyszer egy Déli pályaudvar

A Déli pályaudvarról az első menetrendben meghirdetett személyvonat 1861. április 1-jén gördült ki, az új vonalon a teherforgalom már március 22-én megindult. Ugyanezen a napon keltezték a vasúttársaság hirdetményeit, amelyekkel közzétették a vonal megnyitását. Retró Nagyítás-fotógalériával emlékezünk a bezárásra ítélt Déli pályaudvarra.