szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A barabási rendőrök április elején négy személyt igazoltattak a tiszakerecsenyi határ meglehetősen eldugott részén. A fémkeresővel kutató személyekre a helyi lakosok figyeltek fel, akik határsértőknek nézték a gyanús idegeneket, így bejelentés alapján a határőrök tetten érték az illegális fémkeresést folytató személyeket - olvasható a Sírásók blogon.

Az igazoltatás alkalmával az egyiküknél érmeket találtak. A határőrök a talált tárgyakat lefoglalták és telefonon értesítették a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Észak-alföldi Irodáját. Az Iroda munkatársai a helyszínre siettek, ahol megállapították, hogy a lefoglalt leletek között kulturális javak körébe tartozó régészeti leletek is vannak. Az illegális tevékenységet folytató személyeket Tiszakerecseny-Régi falu nevű lelőhely területén érték tetten. A település a Tisza 19. században végzett szabályozása után néptelenedett el. Ebben az időszakban a Tisza mentén több település költözött új helyre, távolabb a folyótól, az árvizektől védettebb területekre. A fémkeresősök előszeretettel keresik fel az ilyen elpusztult faluhelyeket középkori érmek és ékszerek gyűjtése céljából - írja a Sírásók blog szerzője. Miért követtek el a fémkeresőt használók bűncselekményt? A Sírásók blogon megtudja, kattintson.
hvg.hu Napi merítés

Árpád-kori falu Cegléd határában

Az 1241-42-es mongol pusztítás szörnyű pillanatképét őrizte meg számunkra egy 2005-ben Cegléd mellett talált, felgyújtott középkori ház, amely egy 11-13. századi falu részle volt - olvasható a Sírásók blogon.

hvg.hu Napi merítés

Tatárjárás-kori kincset találtak Szank határában

A magyarságot sújtó, a nemzeti emlékezetben máig fennmaradt sorscsapások közül talán a tatárjárásként ismert 1241-42-es mongol betörés és pusztítás az egyik legsúlyosabb. Ebből a korból származó kincsekre bukkantak a régészek - olvasható a Sírásók blogon.

hvg.hu Napi merítés

Római-kori utak a Pilisben?

A Pilis-Visegrádi-hegységben számos helyen találkozhatunk olyan utakkal, melyek eredete az idők homályába vész. Közöttük néhányról azt tartják, hogy még a római korban készültek - olvasható a Sírásók naplója blogon.

Nem nőtt akkorát a kínai gazdaság, amekkorát vártak tőle

Nem nőtt akkorát a kínai gazdaság, amekkorát vártak tőle

Beugrott a Dunába a Margit hídról egy 19 éves férfi

Beugrott a Dunába a Margit hídról egy 19 éves férfi

Hajnal Gabriella: „A tehetséges gyerekek, bármilyen iskolába járnak, meg fogják állni a helyüket”

Hajnal Gabriella: „A tehetséges gyerekek, bármilyen iskolába járnak, meg fogják állni a helyüket”