szerző:
hvg.hu

Megtudhatjuk, milyen benzinárak vannak világszerte: például Venezuelában egy liter benzin hat forint, míg ugyanezen mennyiség Törökországban 466 forint.

Szakemberek szerint alapvetően két tényező határozza meg, mennyibe kerül az üzemanyag egy országban. Általában elmondható, hogy az olajexportőr államokban értelemszerűen olcsóbb a benzin (erre szélsőséges példa Venezuela és a polgárháborús Líbia). A másik meghatározó tényező az állam, amely különböző politikai és gazdasági alapokon dönt arról, hogy támogatja, vagy éppen adóztatja a vásárlókat. Az inkább a támogatás mellett döntő kormányra példa Líbia, ahol központi döntés nyomán maradhatott rendkívül olcsó az üzemanyag - írja a szerző. Kíváncsi, hogy mennyibe kerül az üzemanyag Németországban, vagy éppen Japánban? Látogasson el a Kívül tágasabb blogra.

hvg.hu Itthon

A magas járulékot hibáztatják a drága benzinért

A legutolsó benzináremelés április 6-án történt, aminek következtében a benzint átlagosan 381-382 forintos literenkénti áron tankolhatják az autósok. Magyarországon az autóval rendelkező 18-49 éves lakosság havonta átlagosan 17 000 forintot költ benzinre, és elsősorban az üzemanyagot terhelő adókat és járulékokat okolja a kialakult helyzetért – derül ki az NRC Marketingkutató 1000 fős, reprezentatív kérdőíves felméréséből, amelyben a 18-49 éves lakosságot kérdezte a benzináremelésről.

Hírszerző/FH Itthon

A rendőrségnek van pénze üzemanyagra

A betegszállítókat és a mentőket félmilliárd forintos gyorssegélyben részesítette a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, mert ezek a szolgáltatók a működésképtelenség szélére sodródtak, alig volt pénzük üzemanyagra. Az Országos Rendőr-főkapitányság a Független Hírügynökséget úgy tájékoztatta, hogy a rendőrségi járművek üzemanyag ellátása biztosított.

MTI Gazdaság

Az IMF a kőolaj árának az emelkedésére számít

A globális gazdaság olyan időszakba került, amikor az olajkereslet meghaladja a kínálatot, és ennek alapján a nyersolaj árának az emelkedésére lehet számítani - közölte az IMF kutatási részlegének egyik tanácsadója.

hvg.hu Gazdaság

Adócsökkentés a benzinár letörésére?

A Mol Nyrt. szerdán bruttó 5 forinttal a 95-ös benzin nagykereskedelmi árát, amivel új történelmi csúcsot ért el. Az emeléssel a benzin átlagára 381-382 forintra nőtt. Néhány európai ország adócsökkentéssel vagy árbefagyasztással reagált arra, hogy újabb és újabb csúcsokra emelkednek az üzemanyagárak. A magyar kormány azonban elzárkózik ezektől a lépésektől, mivel szerinte ezt a problémát nem lehet adópolitikával megoldani – írja a Világgazdaság.

Íme a világ legjobban gyorsuló utcai autója, ami a Teslákat is állva hagyja

Íme a világ legjobban gyorsuló utcai autója, ami a Teslákat is állva hagyja

Így néz ki a világ első vaginamúzeuma

Így néz ki a világ első vaginamúzeuma

Magyar lett az év legjobb természetfotósa

Magyar lett az év legjobb természetfotósa

Késik a Michael Schumacher életéről szóló film

Késik a Michael Schumacher életéről szóló film

Négy autó ütközött össze az M7-es bevezetőjénél

Négy autó ütközött össze az M7-es bevezetőjénél

Két magyar barlang is kinyitja kapuit az asztmások előtt

Két magyar barlang is kinyitja kapuit az asztmások előtt