szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A preambulum megpróbálja a közös múlt egy részét végképp eltörölni. Történelmi víziója elveszi a magyaroktól a demokratikus részvétel és a társadalmi önrendelkezés, egyszóval a szabadság élményét - olvasható a Szuverén.hu oldalon.

Magyarország 2011. április 25-én aláírt alkotmánya az alábbi szavakkal kezdődik: „MI, A MAGYAR NEMZET TAGJAI, az új évezred kezdetén, felelősséggel minden magyarért, kinyilvánítjuk az alábbiakat: Büszkék vagyunk arra, hogy Szent István királyunk ezer évvel ezelőtt szilárd alapokra helyezte a magyar államot, és hazánkat a keresztény Európa részévé tette.” A politikai közösség tagjainak jogait, kötelességeit, alapvető értékeit és közös jövőképét megfogalmazó és rögzítő dokumentum a múltra való visszatekintésből nyeri erejét, a nemzet életének közösen elfogadott jogi-politikai szabályozása hangsúlyos történeti eredetre alapozva nyer jogosultságot.

Demokratikus politikai közösségek életét keretező alkotmányok történelmi legitimációba ágyazása nem feltétlenül elvetendő döntés. A nemzet mint egyenlő jogokkal és kötelességekkel bíró, egymásért felelősséget vállaló polgárok közössége hatékonyan határozhatja meg közösen vállalt értékeit és elérendő céljait olyan múltbéli eseményekhez kötve, melyeket meghatározónak tart e fontos értékek kimunkálása tekintetében. De mire lehet büszke a magyar? Miért vonja el a szabadság élményét az alaptörvény preambuluma? Látogasson el a Szuverén.hu oldalra.

Az Alaptörvény iPhone-alkalmazás formájában elérhető, bárki számára ingyenesen letölthető.

hvg.hu Napi merítés

Mi az egykulcsos adó ára?

Az ezermilliárdos megszorítócsomagra jelentős részben az egykulcsos adó elhibázott bevezetése miatt van szükség. Enélkül az elkerülhetetlen költségvetési konszolidáció rövidebb, kevésbé fájdalmas és igazságosabb lehetett volna - olvasható a Szuverén.hu oldalon.

hvg.hu Napi merítés

Mire való egy új alaptörvény? – interjú Catherine Duprével

Az új magyar alaptörvény ellentétes az európai alkotmányosság védjegyével, a méltóság szekuláris felfogásával - mondja az Exeteri Egyetem tanára, az emberi méltósághoz való jog összehasonlító elemzője, aki 2003-ban a magyar Alkotmánybíróság gyakorlatáról jelentetett meg könyvet.

hvg.hu Napi merítés

Egyet ide kell ütni, egyet oda, és rend lesz?

Folyamatosan romlanak a magyar romák kilátásai, és terebélyesedik a cigányellenesség. Az Országgyűlés a büntető törvénykönyv szigorításával reagált a gyöngyöspatai eseményekre. A módosítás a társadalmi válság tünete, és nem orvossága.

hvg.hu Napi merítés

Nagyon barátságtalan az iskola

Az iskolás táskája iszonyat nehéz. Már az elsős gyereknek is tucatnyi könyve van. Nehéz, enyves papírból készültek, hogy minél szebbek legyenek. Látható a tendencia: minél nagyobb és színesebb a termék, annál magasabbra lehet srófolni az árakat. A tankönyvpiac nyereséges, erős lobbi, és a költségvetésbe nem kevés adót fizet be - olvasható a Szuverén.hu oldalon.

Lovat kellett kimenteni a tatai Öreg-tó iszapjából

Lovat kellett kimenteni a tatai Öreg-tó iszapjából

Hogyan kóstoljunk gint? - elméleti és gyakorlati útmutató

Hogyan kóstoljunk gint? - elméleti és gyakorlati útmutató

Múzeumi tárgy lett Anthony Fauci híressé vált koronavírus-bábujából

Múzeumi tárgy lett Anthony Fauci híressé vált koronavírus-bábujából