szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A jelenlegi szabályok szerint a munkáltatói felmondást indokolni kell, vita esetén pedig a „felmondás indokának valóságát és okszerűségét a munkáltatónak kell bizonyítania”.

Ez a szabály a mostani javaslatból kimaradt. Véletlenről aligha lehet szó, hiszen a szöveg többi részében (például a kártérítési felelősségnél, a nyilatkozatok közlésénél) egészen precízen meghatározzák, hogy kinek mit kell bizonyítania. A felmondásban foglaltak valótlanságának bizonyítása a munkavállalónak rendkívüli nehézséget okoz.

Könnyen belátható, hogy a munkavállaló sokkal nehezebben tudja összegyűjteni az „ártatlanságát” alátámasztó bizonyítékokat, amik általában a munkáltató birtokában vannak. Márpedig a bizonyítási teherre vonatkozó szabály kihagyásával a jogalkotó szándéka valószínűleg éppen ez, hiszen ha a dolgozó támadja meg a felmondást bíróságon, ő lesz a felperes, alapvetően neki kell bizonyítani kérelme alaposságát.

A bírók azonban maguk jogosultak eldönteni azt, hogy kinek mit kell bizonyítania. Eddig a munkavállalókat segítette, a bírókat pedig kötötte a törvény azzal, hogy egyértelműen a munkáltatót kötelezte a bizonyításra. Az új törvény elfogadása esetén a bizonyítási teherről a bíró fog dönteni, azaz a per elején neki kell meghatároznia, hogy mit kell bizonyítania a munkavállalónak és mit a munkáltatónak - olvasható a szuveren.hu oldalon. A teljes cikket megtalálja a szuveren.hu-n.

hvg.hu Gazdaság

Kevesebb szabadság, kisebb végkielégítés – Orbánék ajánlata a munka világának

Könnyebben lehet kirúgni a dolgozót, kisebb lehet a végkielégítés mértéke és kevesebb szabadság járhat a jövőben – többek között ezt tartalmazza az új Munka törvénykönyvének tervezete, amelyet a kormány pénteken hozott nyilvánosságra. Nem lesz viszont hat hónapos próbaidő. A változások a munkaadóknak kedveznek, a már státuszban lévő dolgozóknak rosszabb lesz, de élénkülhet a munkaerőpiac.

MTI Gazdaság

Mi lesz a szülési szabadságról visszatérő anyákkal?

A Fidesz frakcióvezetője szerint az új Munka törvénykönyvben olyan szabályozásra van szükség, amely a munkanélkülieknek, a gyermeket nevelő anyáknak, a szülési szabadságról visszatérőknek a munka világába való visszavezetését szolgálja. Lázár János az MTI megkeresésére hétfőn úgy nyilatkozott: ezzel ellentétes szabályozást a Fidesz nem fog támogatni. A kormánypárt a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által közzétett dokumentumot munkaanyagnak tekinti.

hvg.hu Karrier

Segíthet-e a bíróság a sztrájkolónak?

Több eset utal arra, hogy csekély esélye van a munkavállalóknak a sztrájkra akkor, ha legalább elégséges szolgáltatást kellene nyújtaniuk. Ennek mértékében ugyanis az ellenérdekű felek képtelenek megállapodni, s nem viszik előre az egyeztetést a bíróságok sem.

Alig alakult meg koalíció, máris veszekednek egymással a román kormánypártok

Alig alakult meg koalíció, máris veszekednek egymással a román kormánypártok

Új bringaútszakasz épül Budapest és a Balaton között

Új bringaútszakasz épül Budapest és a Balaton között

Az összes vádlottat felmentették az izsáki vadászház ügyében

Az összes vádlottat felmentették az izsáki vadászház ügyében