szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Washington ma a végletekig polarizált és diszfunkcionális politika szinonimája. Sokak szerint ennek oka a politikusok és a pénzvilág összefonódásában keresendő - olvasható a szuverén.hu oldalon.

Az amerikai politikai válság okait kutatók között egyre többen vannak, akik a kampány- és pártfinanszírozás, valamint a lobbizás megengedő szabályait teszik felelőssé a krízisért. A magánérdeket szimbolizáló „pénz” és a közérdeket szolgálni hivatott „politika” mindig is kéz a kézben járt Amerikában. Eisenhower elnök 1961-es búcsúbeszédében felhívta az utókor figyelmét az akkor legerősebb és ellenállhatatlannak tetsző katonai-ipari érdekcsoport növekvő politikai befolyására.

Elemzők szerint ma a különleges érdekcsoportok befolyása soha nem látott mértékben van jelen az amerikai politikában. Nem túlzás azt állítani, hogy a magánérdek és a közérdek egymáshoz való viszonya, kölcsönössége évszázadok óta kiemelt témát szolgáltat a társadalomtudományok számára.

Leegyszerűsítő és veszélyes a kettő végletes szembeállítása, de az biztos, hogy a demokratikus döntéshozatal nem feltétlenül jár jól, ha a nép képviselői anyagilag túlságosan függnek azoktól a cégektől, korporációktól, szakszervezetektől, amelyekre vonatkozóan meghatározó döntéseket hoznak - írja a cikk szerzője. A teljes cikket elolvashatja a szuveren.hu oldalon.

Az amerikai álom
©

hvg.hu Napi merítés

Mire jó az etnikai profilalkotás?

A rendőrség zaklató és diszkriminatív igazoltatási gyakorlata növeli a kisebbségek és a hatóságok közötti feszültséget. A londoni, a párizsi és a budapesti felmérések hasonló rendőri attitűdöt jeleznek.

hvg.hu Napi merítés

El szabad-e rejteni az arcot egy tüntetésen?

A gyülekezési törvény nem tiltja az arc elmaszkírozását. A kormányzat ezen próbált változtatni a 2006-os utcai harcokat követően és most, a „bohócforradalom” után. A kérdés az, hogy szabad-e tiltani az arc titkolását.

hvg.hu Kult

Az emlékezés szigetei

Vannak dolgok, amiket nehéz szavakkal vagy képekkel bemutatni – ilyen az esztelen, elvakult pusztítás.

hvg.hu Napi merítés

Mi lesz a WikiLeaks-iratok haszna?

A nyilvánosságra került WikiLeaks-dokumentumok szétfeszítik a sajtó műfaji kereteit. Értelmezésük újszerű kihívásokat és lehetőségeket rejt magában. Szokatlan perspektívából láthatjuk önmagunkat.

Szijjártó: Ki kell iktatni a szélsőséges elemeket a magyar–ukrán kapcsolatokból

Szijjártó: Ki kell iktatni a szélsőséges elemeket a magyar–ukrán kapcsolatokból

Time: A járványban Amerika a korlátlan tehetetlenségek hazája

Time: A járványban Amerika a korlátlan tehetetlenségek hazája

Tökéletes állapotban megmaradt darazsakat találtak egy 100 millió éves borostyánkőben

Tökéletes állapotban megmaradt darazsakat találtak egy 100 millió éves borostyánkőben