szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A pápa németországi látogatása igazolta, hogy az egyház nehezen képes megbirkózni a modern társadalmi problémákkal. Nem egyházi belügyről, hanem a kritikai közélet ügyéről van szó - olvasható a szuverén.hu oldalon.

A körút első napján XVI. Benedek a német szövetségi parlamentben tartott beszédet. Egyetemi előadásnak beillő felszólalása fókuszában politika- és jogfilozófiai megfontolások álltak. A képviselőknek és az államélet más vezetőinek azt hangsúlyozta, hogy a politika, a jog és az erkölcs elválaszthatatlan egymástól, ezért a politikai döntéshozóknak törekedniük kell az igazság keresésére és megvalósítására.

Azt a megközelítést alig érte kritika, hogy a jog és a politika nem függetleníthető az erkölcstől. Ám sok-sok jel figyelmeztette a pápát arra, hogy az igazság és az erkölcs mibenléte nem magától értetődő és kinyilatkoztatható, hanem vitatható és vitatott dolog. A katolikus egyház jelenlegi erkölcsi pozíciója a meggyőződéses ateistákon túl az istenkeresők milliói számára is kevéssé meggyőző - írja a cikk szerzője. A teljes cikket elolvashatja a szuverén.hu oldalon.

©
hvg.hu Napi merítés

Mire jó az etnikai profilalkotás?

A rendőrség zaklató és diszkriminatív igazoltatási gyakorlata növeli a kisebbségek és a hatóságok közötti feszültséget. A londoni, a párizsi és a budapesti felmérések hasonló rendőri attitűdöt jeleznek.

hvg.hu Napi merítés

El szabad-e rejteni az arcot egy tüntetésen?

A gyülekezési törvény nem tiltja az arc elmaszkírozását. A kormányzat ezen próbált változtatni a 2006-os utcai harcokat követően és most, a „bohócforradalom” után. A kérdés az, hogy szabad-e tiltani az arc titkolását.

hvg.hu Napi merítés

Mi tehetné tökéletesebbé Amerikát?

Washington ma a végletekig polarizált és diszfunkcionális politika szinonimája. Sokak szerint ennek oka a politikusok és a pénzvilág összefonódásában keresendő - olvasható a szuverén.hu oldalon.

hvg.hu Kult

Az emlékezés szigetei

Vannak dolgok, amiket nehéz szavakkal vagy képekkel bemutatni – ilyen az esztelen, elvakult pusztítás.

hvg.hu Napi merítés

Mi lesz a WikiLeaks-iratok haszna?

A nyilvánosságra került WikiLeaks-dokumentumok szétfeszítik a sajtó műfaji kereteit. Értelmezésük újszerű kihívásokat és lehetőségeket rejt magában. Szokatlan perspektívából láthatjuk önmagunkat.

Súlyos buszbaleset történt Brazíliában, 21-en meghaltak

Súlyos buszbaleset történt Brazíliában, 21-en meghaltak

Szeretettel Erdélyből: Kitört a háború, Marosvásárhelyt ellepte a szemét

Szeretettel Erdélyből: Kitört a háború, Marosvásárhelyt ellepte a szemét

Müller: Az 1600 idősotthonból mindössze 80 helyen tudtak eddig oltani

Müller: Az 1600 idősotthonból mindössze 80 helyen tudtak eddig oltani