szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A készülő választási törvény nem fogja garantálni a Fidesz újraválasztását, de ettől függetlenül súlyos károkat tehet az alkotmányos berendezkedésben - olvasható a szuverén.hu oldalon.

Bár még nincs elfogadott törvény, úgy tűnik, a legfontosabb kérdések már eldőltek az új választási rendszerrel kapcsolatban. Eldőlni látszik, hogy egyfordulós rendszerben a mandátumok nagyjából felét egyéni választókerületekben lehet megszerezni, a másik felét pedig egy második, a pártok országos listájára leadott szavazatok alapján osztják el.

A legfrissebb információk szerint a rendszer nagyon gyenge kompenzációs elemet fog csak tartalmazni, ami összességében, a többi változást is figyelembe véve azt jelenti, hogy a jelenleginél lényegesen aránytalanabb, a szavazatok relatív többségét megszerző pártot erősen jutalmazó struktúra jön létre. Amit még nem tudunk, az az, hogy a kormánytöbbség miképpen fogja kialakítani az egyéni választókörzetek határait, ami elvileg szintén befolyásolhatja a választások kimenetelét, hiszen részletes és pontos választásföldrajzi információk birtokában lehetőség nyílik úgy meghúzni a kerülethatárokat, hogy egy adott párt – ebben az esetben a Fidesz – szavazói a lehető „leghatékonyabban” legyenek elosztva, minél több körzetben eredményezve kicsi többséget.

Ugyanakkor az egyéni választókerületek számának jelentős csökkenése (a mai százhetvenhatról hozzávetőleg százra) korlátozza az ilyen típusú manipuláció lehetőségét, mert minél nagyobbak a körzetek, szükségképpen annál jobban tükrözik az országos erőviszonyokat, és ezért annál nehezebb a tényleges országos támogatottsági sorrendtől eltérő mandátumelosztást mesterségesen kieszközölni. A változások összhatásaként tehát a jelenleginél aránytalanabb választási rendszer jön létre - írja a cikk szerzője. A teljes cikket elolvashatja a szuverén.hu oldalon.

hvg.hu Napi merítés

Mi tehetné tökéletesebbé Amerikát?

Washington ma a végletekig polarizált és diszfunkcionális politika szinonimája. Sokak szerint ennek oka a politikusok és a pénzvilág összefonódásában keresendő - olvasható a szuverén.hu oldalon.

hvg.hu Napi merítés

Mi lesz a WikiLeaks-iratok haszna?

A nyilvánosságra került WikiLeaks-dokumentumok szétfeszítik a sajtó műfaji kereteit. Értelmezésük újszerű kihívásokat és lehetőségeket rejt magában. Szokatlan perspektívából láthatjuk önmagunkat.

hvg.hu Napi merítés

Hol a pápa igazsága?

A pápa németországi látogatása igazolta, hogy az egyház nehezen képes megbirkózni a modern társadalmi problémákkal. Nem egyházi belügyről, hanem a kritikai közélet ügyéről van szó - olvasható a szuverén.hu oldalon.

hvg.hu Napi merítés

Szuverén: a közigazgatási reform kudarcra van ítélve

A Magyary-program centralizált, hierarchikus állam képét rajzolja meg. A közigazgatási reform kudarcra van ítélve, mert figyelmen kívül hagyja a modern hatékonysági megoldásokat és a demokratikus elvárásokat - olvasható a Szuverén.hu oldalon.

Kiszivároghatott az SZFE új tanárainak névsora

Kiszivároghatott az SZFE új tanárainak névsora

Három évet kaphat a férfi, aki a Parlament lerohanásával fenyegetőzött

Három évet kaphat a férfi, aki a Parlament lerohanásával fenyegetőzött

Mentőt előzött jobbról, majd büntetőfékezett egy BMW-s az autópályán - videó

Mentőt előzött jobbról, majd büntetőfékezett egy BMW-s az autópályán - videó